Ägg i bo - bordsdekoration i väntan på våren

14 mars, 2018

Fåglarna kvittrar utanför fönstret, snart är det påsk. Nu är det dags att bygga bo och lägga ägg! Ett fågelbo av björkris med äggljus i mitten blir en fin bordsdekoration i väntan på våren.

Du behöver:

Extra björkris
Hönsägg
Gjutmassa eller gamla ljusstumpar
Färgpigment
Vaxade ljusvekar
Tändstickor
Smältkanna eller kastrull och rostfri bunke att smälta massan i

Gör så här:

Som bo använde vi en färdig krans av björkris som vi fyllde i med extra björkris för att skapa en botten. Klipp till så tunt björkris som möjligt, snurra det till ett bo och tryck ned i mitten av kransen.

 

Äggljusen gjuter man i vanliga hönsägg. Knacka försiktigt upp äggen i den toppigaste ändan, häll ut och ta vara på innehållet. Skölj ur äggskalen. 

Smält ljusmassa i en smältkanna eller en rostfri skål över vattenbad. Färga massan med pigment som du enkelt rör ut i den smältande massan, men tänk på att det går åt väldigt lite pigment! Bättre att börja med för lite än för mycket, så att man inte får en alldeles för stark färg.

Ställ de tomma äggskalen i en äggkartong, ställ ned vaxade vekar i äggen och häll försiktigt på massan. Om vekarna vill trilla mot kanten kan man stötta dem med en liten tändsticka så att de hålls kvar i mitten tills massan stelnat. Ibland kan man behöva fylla på med lite mer ljusmassa sedan den första omgången stelnat, eftersom det lätt bildas gropar i mitten.

 

Sätt ned äggljusen i boet och dekorera med kvistar av vide eller fjädrar. 

 

Tänk på brandfaran och lämna aldrig levande ljus obevakade! Trustpilot