En kista till skatterna

09 augusti, 2023

En skattkista, ett smyckesskrin - eller kanske en hemlig låda för sakerna som bara är dina? Med lite färg och läder förvandlar du en vanlig trälåda till en personlig skattkista.

Den gamla klassiska kofferten, resväskan av gamla tiders modell som numera känns så klassisk i sitt uttryck är förebilden för den här skattkistan som ska få husera diverse smycken. En obehandlad trälåda med lock är utgångspunkten, och för förvandlingen behöver man också lite bets, läder, lim, möbelspik och två halvrunda ringar till handtaget.

Börja med att betsa lådan i en mörkare träfärg, eller den färg du föredrar. 

Medan betsen torkar börjar du skära till lädret.

Skär remsor med hjälp av en rullkniv och en stålvinkel eller stållinjal. Mät runt kistan så att det räcker både runt kistan och till bitarna som ska bli handtaget.

Du behöver också åtta runda bitar för hörnen på din kista. Mät hur stora du vill ha dem och använd något runt föremål som mall. Nr man markerar på läder är det bra att använda en fettpenna som kan suddas bort.

Klipp ut rundlarna och klipp bort en liten tårtbit knappt en fjärdedels bit av rundeln. Klipp inte hela vägen in till mitten, eftersom du vill ha ett litet överlapp precis på hörnet, istället klipper du ett litet jack ända in till mitten av cirkeln.

Stryk ut lim på baksidan av en rundel och limma fast den som på bilden. Torka bort överflödigt lim direkt med en våt trasa. 

När du limmat fast hörnen är det dags för remsorna. Mät och markera var du vill ha dem. Placera dem så att du får plats med ett handtag i mitten. Klipp av remsorna något längre än vad du tror behövs och limma fast dem, klipp sedan ändarna när de sitter på plats. Torka bort överflödigt lim.

Till handtaget har vi använt två halvrunda ringar som distans från kistan. Mät, klipp och limma ihop handtaget med ringarnas halvrunda del i vikningarna. Limma så att ändarna möts och hela handtaget blir dubbelt.

Låt limmet torka innan du limmar fast två dubbelvika bitar att fästa handtaget på väskan med. Var noga så att de två bitarna är lika långa.

Limma fast handtaget på lådan i de små fästbitarna. För att det ska sitta ordentligt spikar man också fast dem med ett par dekorativa möbelspik.

Vill man kan man även spika fast hörnen på samma sätt med fler möbelspik.

Nu är det bara innehållet som saknas!Trustpilot