Shoppingbag med cykeltryck

28 augusti, 2019

Plastpåsar kommer snart att vara ett minne blott när de mer hållbara shoppingbagarna i tyg tar över. En personlig shoppingbag med eget tryck piggar upp och passar perfekt på cykelstyret.

Screentryck är ett effektivt sätt att trycka schabloner med. man använder en ram med ett finmaskigt nät i där en schablon monteras i. Med en skrapa drar man sedan ut färgen i ramen, men den tränger då bara igenom nätet där hålen i schablonen finns. På så sätt kan man trycka många likadana utan en massa färgspill eller kladd och eftersom schablonen är klistrad mot nätet kan man också skära ut schabloner med detaljer som annars inte är möjliga eftersom mönsterbilden i en vanlig schablon annars måste sitta ihop i ett enda stycke.

Börja med att ta fram en bild. Rita upp en egen eller använd ett fotografi att utgå ifrån som du sedan förenklar till en siluett. Lägg bilden under en bit bokplast och rita av den på bokplasten. 

 

Skär sedan ut bilden med en schablonkniv. Tänk på att det är det du skär bort som blir trycket, inte tvärtom. Var noga med att hålla reda på alla lösa bitar som ska klistras på ramen. Det kan vara bra att ha kvar originalbilden och lägga bitarna på den medan man skär ut dem. 

Klistra fast bokplasten på screenramens baksida, klipp plasten så att den täcker hela ramen också, då riskerar det inte att komma färg utanför av misstag.

 

Placera screenramen där du vill ha trycket, håll den på plats med en hand medan du häller i en liten klick färg och skrapar ut den över ytan med plastskrapan. Var nog och se till att hela bilden fått färg innan du försiktigt lyfter upp ramen.

Låt färgen torka ordentligt innan du fixerar den med strykjärn i fem minuter.Trustpilot