Tovade ulltofflor - i ett stycke

26 september, 2018

Ett par varma ulltofflor på fötterna sitter som en smäck så här års. Tovade i ett stycke och med hjälp av en gammal rullgardin i bambu går tovningen som en dans!

Du kanske minns ett oandligt gnuggande, massor av vatten och såpa överallt. Att tova kan ju vara ett plaskblött och ansträngande projekt. Men det behöver egentligen inte vara det. Rulltovning är en teknik som gör tovningen betydligt enklare och mindre blöt. Men resultatet blir detsamma!

När man rulltovar använder man en gammal jalusi eller rullgardin i bambu av samma typ som vanliga sushimattor. Man lägger ullen som vanligt i flera lager med korsande fiberriktning, sedan sprayar man på vatten och diskmedel (eller såpa om man föredrar det) och rullar in alltihop i en bambumatta. Man rullar sedan den hoprullade mattan fram och tillbaka en stund. Bambumattan snabbar upp processen och gör att tovningen går betydligt mycket snabbare - och kräver betydligt mindre vatten och såpa.

Tofflorna med skaft som vi tovat här tovar man i ett enda stycke samtidigt. Det gör såklart att processen går ännu snabbare. MEN, ingen tovning är gjord på en kafferast! Så en del tålamod och tid måste man ändå ha.  

 

Du behöver:

Tovull
Mönsterpapper
Bambujalusi eller sushimatta för mindre projekt (köps på loppis)
Sprayflaska med varmt vatten och några droppar diskmedel
Plast att klippa mönster ur, t.ex. schablonfilm
Sax
Vaxduk eller diskbänk som tål både vatten och slitage
Filtnål

 

Gör så här:

Rita upp mönstret till tofflorna på ett papper först. Rita enligt bilden. Mönstret till tofflor i storlek 39 mäter 40 cm mellan häl och tå och 45 cm på bredden. Vill man ha större eller mindre storlek minskar eller ökar man måttet med cirka en centimeter en cm per storlek. Rita av mönstret på en plast, tex schablonfilm. 

Rulla ut bambujalusin på ett tåligt underlag (köksbord med slittålig vaxduk eller diskbänk) och lägg på mönstret bara för att se på ett ungefär hur stort det är.

 Ta bort plastmönstret och lägg nu ut ull i samma form som mönstret. Ullen ska läggas i ca fem lager och varje lager bör ha olika fiberriktning. Försök att lägga ut ullen så jämn du kan. Spraya på vatten med några droppar såpa eller diskmedel i.

 

Lägg på plastmönstret och vik kanterna på ullen runt mönstret.

Lägg på fem lager ull till på samma sätt och var nog med att vika det runt kanterna på mönstret så nära som möjligt. 

Spraya såpvatten på, lägg över en bit plast och sedan en bit lakansväv.

Rulla in allt i mattan. 

Rulla den hoprullade bambumattan fram och tillbaka och pressa den samtidigt hårt mot underlaget.

Efter en stund rullar du upp och kontrollerar. I början går tovningsprocessen ganska snabbt så det kan vara bra att rulla upp och vända stycket upp-och ned och sedan rulla vidare. När ullen tovat ihop sig rullar du ut mattan och klipper isär tofflorna i skaften och plockar ut plastmönstret.

Nu kan du tova vidare dels på dina egna fötter men också fortsätta forma tofflorna med händerna. Ullen har tovat ihop sig så pass att man även kan fortsätta rulltovningen i mattan utan plast inuti tofflorna. Spraya på såpvatten lite då och då. 

När man tovar i ett stycke med en plast inuti finn en risk att det bildas lite valkar i vecken, så där kan man behöva gnugga lite extra för att platta till ojämnheter. 

När du är nöjd sköljer du tofflorna i ljummet vatten och ställer dem att torka. Vill man kan man vika ned skaften och tova fast dem. Även sedan tofflorna torkat kan man fästa dem med en filtnål. Med fitnålen kan man också filta fast dekorationer på tofflorna om man skulle vilja arbeta vidare med tovningen. 

 Trustpilot