Flaggspel med signalflaggor

23 juni, 2021

Det marina hör sommaren till. Ett flaggspel med signalflaggor blir en snygg dekoration till uteplatsen eller verandan. Med textilfärg och maskeringstejp ordnar man signalfärgerna rätt.

Just nu är det många svenska flaggor som vajar i vinden. Men de klassiska signalflaggorna som fartyg historiskt haft för att kommunicera med varandra är också snygga som dekorationer. De har lite olika form och mönster som her lite mer liv åt flaggspelet än de vanliga rektangulära flaggorna. 

De flesta av oss vet inte vad flaggorna betyder och i det här fallet har vi valt flaggor enbart efter utseende och enbart flaggor med färgerna rött vitt och blått, eftersom det passar så fint i den marina stilen. 

Börja med att sy flaggorna. Vi använde ett halvlinnetyg som är naturfärgat, men det kan också bli snyggt att använda ett grövre linnetyg. 

Lägg tyget dubbelt och sy former som på bilden, tänk på att det behövs lite extra sömsmån. 

Vänd dem rätt och pressa med strykjärn. Vi sydde nio olika flaggor, med minst två av varje form. Sick-sacka överkanten när du vänt och pressat dem eftersom det är i överkant mot bandet som den största påfrestningen kommer att vara på tyget. 

Använd en skyddspapp, ett vaxat papper eller en vanlig vaxduk som du inte är rädd om som underlag och tejpa sedan fram linjerna mellan färgfälten med maskeringstejp. 

Börja med en färg och rolla på textilfärgen med en skumplastroller. Låt färgen torka innan du drar bort tejpen och tejpar på nytt för nästa färgfält. Om flaggspelet ska hänga så att båda sidor av flaggorna syns behöver du göra likadant på baksidorna av flaggorna, om de bara ska hänga mot en vägg räcker det med färg på rätsidan.

När alla flaggorna fått samtliga sina färger låter du dem torka ordentligt innan du fixerar färgen med ett strykjärn enligt anvisningarna på flaskan. Sy sedan fast dem på ett linneband med jämna mellanrum. Knyt upp flaggspelet där du vill ha det.Trustpilot