Tallriksunderlägg med textiltryck

10 april, 2024

Snabbaste dukningen fixar du med egentryckta tallriksunderlägg. På ett kick är allt uppdukat - kniv och gaffel, sked och mugg!

Tycker du att bordet ser lite tomt ut när du dukat upp till gående-bord-buffé? Utan tallrikar och bestick på bordet kan det se lite tomt ut. Så varför inte duka upp med tallriksunderlägg där bestick och kopp redan finns på plats?

Till de här tallriksunderläggen har vi använt en tjock och tät bärande linneväv som egentligen används till möbeltapetsering. På väven har vi tryckt mönstret av bestick och en kopp med två olika tekniker.

Börja med att klippa till linneväven i det yttermått du vill ha, ca 40 x 50 cm är lagom. 

Repa sedan upp kanterna så att du får en cirka två centimeter bred frans runt om. Den bärande linneväven vi använt är tjock och tätvävd så det kan vara bra att ha en kraftig nål till hjälp för att repa upp kanterna. 

När du fått en fransbredd du är nöjd med plockar du fram papper och penna för att skissa upp ditt mönster. Eller så skriver du ut våra mönster här.

Kontrollera att mönstret du tänkt trycka passar i storlek på tallriksunderlägget. Rita sedan av det på en schablonplast och skär ut konturerna med en vass schablonkniv. 

Schablonplasten fungerar utmärkt för enklare mönster där hela siluetten skärs ut och ska fyllas med färg, som dessa bestick. När man har mönster med ofärgade fält inuti - som i örat på vår kaffekopp - är det bättre att använda sig av en screentrycksteknik. Rita upp mönstret på en självhäftande bokplast, skär ut det och fäst plasten på en screentrycksram.

Sen är det dags att börja trycka. Vi blandade vit och rött till rosa på muggen. 

Placera sedan screentrycksramen på linneväven med mönstret där du vill ha det. Häll lite färg i ramen och dra med en färgskrapa över nätet. Var noga med att hålla ramen helt stilla medan du trycker. När du lyfter upp ramen har du en kopp med fina kanter på väven. Låt färgen torka innan du fortsätter att trycka.

Besticken trycker du med en skumplaststöpplare. Vi använde en guldfärg till skeden och svart till gaffel och kniv. Om man trycker många underlägg kan det vara roligt att placera besticken lite olika på alla underlägg.

För att få lite extra detaljrikt avslutar vi med att fylla i konturerna med en textilpenna. 

De svarta besticken får också lite extra guldkant med hjälp av en poscapenna i guld.

Låt färgen torka ordentligt innan du fixerar den med ett varmt strykjärn, under en bit lakansväv. Sen är det dags att duka upp!Trustpilot