Fågelholkar i papper

31 mars, 2021

Blåsippor och tussilago i vas, och påskris med skira gröna blad ger härlig vårkänsla inomhus. Kanske kan man inte plocka med sig fågelkvittret in också, men några fågelholkar kan man alltid fixa!

Ingenting kan hålla tillbaka vårkänslan längre! Fåglarna kvittrar och vårblommorna har redan börjat slå ut. Några små nätta fågelholkar blir fina dekorationer i påskriset eller i ett fönster.

Grunden till holkarna har du garanterat hemma redan - en vanlig papperstetra för mjölk eller juice. Töm och skölj ur tetran ordentligt och klipp av överkanten så att det blir lättare att klippa vidare. 

Börja sedan med att klippa långa jack i varje hörnvikning. Klipp sedan till en gavel på ena sidan som på bilden. Använd det du klippt bort som mall när du klipper motsatta gaveln på andra sidan för att få samma taklutning. 

Vik in det som ska bli tak, klipp bort överflödet och håll ihop det med en vanlig klädnypa. Ungefär en centimeters marginal behövs för att hålla ihop taket upptill.

Hål för både sittpinne och ingång borrar man enklast med en kvistborr. Men man snurrar den bara för hand, utan skruvdragare, mot pappret. Borra ett 10 mm stort hål för sittpinne och ett 25 mm stort hål för ingång. 

Såga till en bit rundstav 10 mm tjock, lagom lång att sticka ut lite på båda sidor av holken.

Fäst en bit ståltråd i klädnypan så att det blir enkelt att hålla holken när du spraymålar den. Vi använde en matt vit sprayfärg. För att det ska täcka utan att rinna är det bättre att spraya fler tunna lager och låta färgen torka emellan. 

Spraya även botten, medan taket är mindre viktigt eftersom det ska täckas med ett dekorationspapper.

Klipp till ett tak lagom stort för holken, vik på mitten och limma fast det med Karlssons klister. Limma samtidigt ihop innertaket längst upptill. 

Låt limmet torka med flera klädnypor som håller ihop fogen. Använd sedan en mindre klädnypa och ett glittrigt garn för upphängning.

Fågelholkarna blir fina i påskriset, men kan även få hänga kvar när påskkycklingarna, hararna och äggen plockas bort.Trustpilot