Vitlökskorg i luffarslöjd

17 juni, 2020

En hängande vitlökskorg blir en lika praktisk som dekorativ detalj i köket. Du tvinnar den av sex bitar svartglödgad järntråd.

Luffarslöjden har en lång tradition i vårt land, särskilt i våra kök. För hundra års sedan var föremål som karottunderlägg, brödnaggar, vispar och korgar självklara inslag i köket. Det finns många olika tekniker att arbeta med tråden, men här tvinnar man den till lagom stora maskor för att vitlöken inte ska trilla igenom, men ändå ligga luftigt.

Börja med att klippa till sex bitar av en 1,5 millimeter tjock svartglödgad järntråd, en meter långa. Vik trådarna på mitten.

Börja sedan tvinna ifrån botten. Tvinna ihop två trådar med varandra, precis efter mittenvikningen. Tvinna två varv. 

Tvinna sedan ihop det ”andra benet” på en av trådarna med en annan. Fortsätt likadant tills alla trådarna är ihoptvinnade och tvinna nu ihop varje tråds båda ben, varvet runt likt en rund blomma. 

Fortsätt tvinna ihop nästa varv på samma sätt, så att ett rutnät börjar bildas. Tänk på att hela tiden tvinna alla trådar i samma riktning. Forma samtidigt korgen till en rund korg och tänk på att varje ”ruta” ska vara ungefär lika sor i varje varv, samt inte så stor att vitlöken kan ramla igenom. Öka rutornas storlek varje varv till en början för att få en rund form, och minska till sist när du är nöjd med storleken på korgen.

Avsluta genom att böja till ändarna med en rundtång och sedan klippa av. Trä en tråd igenom alla öglorna, fäst ihop den och avsluta med en upphängningsögla.

Häng upp korgen i ett snöre, ett clippersnöre passar fint till den rustika stilen. Häng upp och fyll med vitlök.Trustpilot