Glasögonfodral i läder

27 februari, 2019

Vårsolen blir allt starkare, nu åker solglasögonen på igen! Ett nytt fodral ska de få, sytt i tunt läder och med en enkel rem att knyta ihop fodralet. Och ett litet budskap när man lyfter på locket…

Den som börjat arbeta med läder märker snart hur enkelt det är att skapa mindre föremål på kort tid. Ett nytt glasögonfodral kräver en enda söm!

Det största jobbet är egentligen att rita upp ett mönster som passar. Har man ett gammalt fodral som är bra kan man rita av det på ett papper. Vårt mönster är i två delar och ser ut så här:

 

Du kan skriva ut mönstret på ett A4 och klippa ut.

Du kan skriva ut mönstret på ett A4 och klippa ut.

Klipp ut mönstret ur pappret och lägg det på en bit tunt läder. Getskinn är perfekt för ändamålet. Rita runt kanterna med en fettpenna. Klipp ut med en lädersax. Skär till en läderrem cirka 5 mm bred. Remmen ska delas i två delar, båda två cirka 35 cm långa.

Om man vill ha en text instansad som en liten överraskning när man öppnar fodralet gör man det först. Jag brukar försiktigt tejpa fast både lädret och en stålvinkel mot en skärmatta för att enklare kunna hamra in bokstäverna rakt.

 

Limma ihop styckena mot varandra med en mycket smal limstäng. Limmet ska bara hålla styckena på plats tills man sytt ihop dem. 

Markera sömmen med hjälp av ett falsben med kantpolerare. Dra en sporre i markeringen och gör sedan hål med en syl i varje hål.

Sy ihop med så kallad sadelmakarsöm. Fäst en tråd i varje ända av en vaxad lintråd, trä in ena nålen genom första hålet och dra igenom tråden till hälften. Stick sedan in nålarna från varsitt håll i nästa hål, och dra. Fortsätt att sy som i 8-or, där du trär in nålarna från varsitt håll i samma hål och drar åt. Det här blir en mycket stark söm.

Ta en av läderremmarna och limma fast den rätsida mot aviga på insidan av locket. Torka bort överflödigt lim.

Limma fast den andra remmen från överkanten på lockets utsida och längs hela stycket till nederkanten som på bilden här. Låt limmet torka ordentligt innan du stänger fodralet med en enkel knut.

Redo för vårsolen!

Redo för vårsolen!Trustpilot