Mjuk ryasits med punch-needle-teknik

11 augusti, 2021

En mjuk ryasits i värmande ullgarn ger pallen nytt liv. Med punch-needle-teknik är det lätt att fixa en fluffig ryalook med precis vilket mönster man vill.

Även om sommaren ännu bjuder på sina bästa stunder kan man ana hösten i luften. Och med den kommer alltid en längtan efter värmande filtar, tända ljus och annat värmande höstmys. 

En pall med fläckad tygsits får nytt liv med lite nya kläder. En ullig, mjuk ryasits! Med punch-needle-teknik är det lätt att skapa en ryaliknande effekt av massor av öglor. Tekniken går ut på att man sticker in garnet med en punch-needle-nål, och när man sedan drar tillbaka nålen stannar garnet kvar och bildar en ögla. På nålen kan man ställa in hur långa öglor man vill ha. Tekniken går att använda både för att ”brodera” och få släta, fyllda ytor på ett tyg - eller också ställer man in nålen för att få långa öglor likt en rya eller frottétyg. I det här fallet är det öglorna vi är ute efter, och vi använder ett ganska fylligt ullgarn. Då är en så kallad ”monks cloth” perfekt att använda som bärande tyg med lagom stora hål att sticka ned nålen i. 

Börja med att rita av hur stor sits din pall eller stol har, tänk på att den ska täcka hela ytan även runt kanterna.

Rita upp storleken på en bit monks cloth som du häftar fast i en ram för att hålla hela väven spänd. En vanlig tom tavelram som man kan hitta billigt på loppis fungerar utmärkt.

Rita också upp det mönster du vill ha på väven. Här är det bara fantasin som sätter gränserna, men även ett enkelt rutmönster på diagonalen kan bli fint.

Sen är det bara att sätta igång! Trä nålen enligt anvisningarna och var noga att se till att garnet hela tiden kan löpa fritt, annars kan öglorna bli kortare om garnet möter motstånd. Vårt mönster passade bäst att börja med de blå linjerna i rutmönstret. Sedan fyller man ut rutorna emellan med cremevitt.

Kontrollera då och då att det ser bra ut från rätsidan, om inte är det lätt att repa upp det som blev ojämn eller fult och göra om. 

När hela sitsen är fylld fixerar man broderiet från den släta sidan genom att stryka på ett vliseline - mellanlägg som fäster i garnet när mellanlägget värms med ett strykjärn. 

Häfta fast tyget runt pallens sits med en häftpistol och skruva sedan fast sitsen på pallen igen.Trustpilot