Till alla flaggdagar!

18 maj, 2022

Försommaren är en tid fylld av högtider. Vi firar mor, nationaldag, studenter och skolavslutningar redan innan midsommar! Lite extra fint på festbordet blir det med placeringskort med en bas av blått hav och flaggan i topp. Med det blågula bandet skickar vi samtidigt en tanke till alla dem som inte har det lika festligt i världen just nu.

De är ofta de små detaljerna som gör det. Placeringskort och placeringskortshållare med lite extra knorr är samtidigt ett roligt pyssel för alla oss som gillar att pyssla!

Till placeringskorten använde vi ett lite tjockare akvarellpapper, både för att det är trevligt med ett tjockt papper, men också för att det klarar att hålla formen när man målar på det med akvarellfärg. Vik ark och skär med en brödkniv för att få lite dekorativt ojämna kanter på korten.

För att få effekten av ett vågigt hav målar man med akvarellfärgen i flera omgångar, låt färgen torka en stund mellan varven. Låt sedan korten torka helt och lägg dem eventuellt i press i en tung bok för att få dem släta igen. 

Riktigt vacker känsla på skriven text får man med riktiga kalligrafipennor och bläck. Och det är inte alls så svårt att skriva med en gammaldags penna som man kan tro!

Rita också en liten ”ö” med en flaggstång på någon centimeter från kanten på kortet. Skär sedan ett snitt precis längs med flaggstångens topp så att du får ett snitt lagom brett för sverigebandet. Trä i bandet, vik dubbelt och limma ihop. Klipp sedan ändarna som en vimpel med en vass sax.

Själva placeringskortshållaren sågar man ut ur en vanligt list av planhyvlad furu. Använd en geringslåda för att enkelt såga 45 grader vinklar till taket på huset.

Såga sedan ett rakt snitt mitt uppe på taknocken, lagom djupt att kortet sitter säkert. Slipa kanterna mjuka innan du placerar ut husen på bordet med placeringskort i.


Trustpilot