Kaffefilterhållare under granen?

01 december, 2021

Stickat, sytt och slöjdat. Handgjorda, hemgjorda egentillverkade klappar - så mycket mer personligt kan det väl inte bli? Här kommer ett tips på en julklapp som passar varje kaffemoster.

Egentillverkade julklappar som någon lagt ned kärlek, tid och omsorg på är väl något av det finaste man kan få? Det gäller förstås att ge rätt sak till rätt person. Och en kaffeälskare som gärna dricker bryggkaffe blir säkert glad för en handsydd kaffefilterhållare i läder.

För att forma den här kaffefilterhållaren så att den kan ge plats åt en rejäl bunt med filter formar man den ena delen av läder genom att fukta igenom lädret med vatten och sedan forma det över en träform som man sågat ut ur en träplanka.

Börja med att skriva ut det här mönstret eller rita upp ett eget mönster. Kontrollera att mönstret stämmer med det filter du vill använda. Såga sen ut en bit planka i samma vinkel som kaffefiltret. Slipa kanterna runda och mjuka med ett slippapper.

Skär sedan ut läderdelarna efter mönstret. Raka skär är enklast att skära med en rullkniv som man har en stålvinkel att skära mot. Den övre delen med sin svängda kant väljer man kanske hellre att klippa ut med en lädersax. För att markera var man ska klippa eller skära är det bra att använda en fettpenna som kan suddas bort från lädret. 

När du skurit ut de två delarna blöter du igenom dem med en fuktig svamp. Överdelen formar man sedan med händerna över träformen som på bilden.

Bakstycket lägger du platt att torka på skärmattan, då blir det helt platt igen. Markera en kantlinje med ett falsben med kantpolerare. Verktyget har en smart räfflad del som man kan markera en rak linje på exakt samma avstånd från kanten genom att bara dra den längs kanten och samtidigt trycka lätt. 

Markera linjen runt alla kanter på bakstycket och markera även kanterna på framstycket. Böj samtidigt ut de två sidornas kanter där sömmarna sedan ska löpa.

Medan lädret ännu är fuktigt skär du ut ett hål lagom stort för en större öljett i mitten på bakstyckets övre hörn. Använd en cirkelskärare.

Slå sedan i öljetten med det medföljande verktyget. Låt sedan läderbitarna torka.

För att läderbitarna ska hållas ordentligt på plats medan man syr ihop dem börjar man med att limma ihop sömmarna. Limma med en mycket tunn sträng lim och pressa sedan ihop bitarna. Låt limmet torka. Limma och sy färdigt den första sömmen innan du limmar och syr den andra. 

Gör hål för sömmen med en gaffelmejsel. Om man sätter den första piggen i sista hålet får man hela tiden exakt samma avstånd mellan varje hål, vilket ger en väldigt fin och jämn söm. Tänk på att ha ett okänsligt underlag under när du slår hålen, eftersom det slår igenom.

Sy ihop sömmen med en vaxad lintråd i så kallad sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ände av tråden och låter sömmen löpa i åttor. Dra åt mellan varje stygn. 

Fäst tråden på baksidan genom att sy den genom tidigare stygn. Eftersom tråden är vaxad fäster den bra på så vis.

Fäst ett snöre eller en läderrem i öljetten för upphängning.Trustpilot