Bivaxdukar istället för plastfolie

23 oktober, 2019

Bantar du? Men äter gott ändå? Plastbantning ligger i tiden just nu, när allt fler av oss försöker dra ned på plasten vi använder i köket. En vaxduk med bivax som du tillverkar själv är en god ersättning till plastfilm i många fall.

Ofta använder vi en massa plast utan att ens tänka oss för. Men engångsplastpåsar och plastfilm över matrester är kanske inte alltid nödvändigt. En vaxduk tillverkad av en gammal kökshandduk och bivax kan i väldigt många fall vara ett fullgott alternativ till plastpåsar och plastfilm.

De gamla handdukarna är dessutom betydligt snyggare än plastfilmen - och bivaxet doftar både gott och har en antibakteriell effekt!

 

Ta gamla kökshanddukar eller något annat tyg du tvättat. Sätt ugnen på 120 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna. Lägg din handduk på bakplåtspappret och sprid ut bivax i pelletsform, eller bivax du först rivit på ett grovt rivjärn. Lägg bivaxet mellan alla lager av handduken, så att allt tyg blir ordentligt genomdränkt av vax när det smälter. 

Ställ in i ugnen och låt smälta helt. Om du upptäcker fläckar som inte blivit indränkta strör du ut lite mer vax just där, ställer in plåten i ugnen igen och låter vaxet smälta. Ta ut och låt svalna.Trustpilot