Skål och tallrikar av kavlad stengodslera

18 augusti, 2021

Rustika tallrikar av kavlad stengodslera känns rätt just nu. Och den som inte är rädd för lite kladd kan tillverka sina egna tallrikar! Med hjälp av kavel, kniv och en gipsform som du gjuter i en vanlig plastskål från köket. Och så stengodslera förstås.

Vem har sagt att man alltid måste glasera keramik? Stengodslera är ju vattentät ändå när den bränts i hög temperatur. Lerpartiklarna smälter ihop i bränningen och blir vattentätt. Och den råa strukturerade ytan är ju vacker som den är i sitt rustika uttryck.

De här tallrikarna och skålen är gjorda på enklast tänkbara vis, bara utkavlade ur en bit lera, och brända i hög temperatur.

Innan man sätter igång behöver man ta reda på att man kan bränna leran någonstans, om man inte har tillgång till en egen keramikugn. Ofta kan man hyra in sig hos en keramiker eller i något hantverkskollektiv för att bränna sina saker. 

Gipsformar är nästan oumbärliga när man arbetar med keramik. Den allra enklaste formen av gipsform är en skålformad halvsfär som man kan gjuta i en större plastskål. Den här formen kan man sedan använda för att tillverka såväl tallrikar som större skålar. 

Hitta en skål av plast med slät insida utan skarpa vinklar eller skarvar. Insidan på skålan kommer att bli formens utsida tillika de färdiga tallrikarna och skålarnas insida. 

Mät upp exakt vattenmängd till gipset, häll vattnet i en bunke eller hink och häll därefter försiktigt ned pulvret i vattnet. Låt det långsamt sjunka ned i vattnet innan du försiktigt rör om i gipsblandningen. Det är viktigt att man gör på rätt sätt, om man till exempel rör för tidigt eller för häftigt riskerar man att få in en massa luft i gipset som ger små bubblor i formen. 

Häll försiktigt ned gipset i skålen och knacka på den för att få eventuella luftbubblor att flyta upp till ytan. Låt gipset brinna i några dygn innan du knackar ut den ur formen. Efter det behöver gipsformen ytterligare några dygn på sig att torka ut helt. Vitsen är att ha en gipsform som kan suga upp fukt ur leran, så gipsformen behöver vara helt torr innan man börjar använda den.

Till de här tallrikarna har vi använt en chamotterad stengodslera. Chamotte är som grövre sandkorn av redan bränd lera inblandad i den obrända leran, vilket ger leran en rustik karaktär med mycket struktur i och samtidigt gör den mer formstabil. 

Skär en bit lera och kavla ut den till ca 5 mm tjocklek. Arbeta på en vanlig vaxduk eller en tygduk. Man kan med fördel vända vaxduken med baksidan upp om den har en vävd baksida för att ge leran struktur när man kavlar ut den.

Använd en vanlig papperstallrik som mall för att skära ut dina tallrikar. Lägg sedan den runda lerbiten mitt ovanpå gipsformen och forma försiktigt ned kanterna runt formen. 

Låt den ligga såhär en stund medan gipset drar ut fukt ur leran. Lyft sedan försiktigt tallriken och ställ den på en trä- eller gipsskiva för att torka. En tunn plastpåse eller plastfilm med lite små hål i kan vara bra för att leran inte ska torka för snabbt. Om leran torkar allt för snabbt riskerar den att spricka.

En skål tillverkar man på samma vis som tallrikarna, men lägg en större bit utkavlad lera över formen. Forma kanterna försiktigt utan att de veckar sig för tidigt. Ju längre ned på formen man kommer, desto mer veck blir det, men den biten ska man ändå skära bort. 

Skär sedan leran med en kniv eller en lerskärare. För att kunna skära rakt kan man ta hjälp av någon distans nedifrån. Lägg tex lerkniven på en lägre skål, eller använd en tårtskärare avseddd att dela tårtbottnar med, som på bilderna här.

Låt skålen ligga och torka så länge att du kan lyfta av den av formen utan att den deformeras. Kanterna på såväl skål som tallrikar kan man putsa lite på med en fuktig svamp för att få dem jämnare, men tänk på att varje litet fingeravtryck kommer att finnas kvar på leran, så det gäller att inte fingra för oförsiktigt på den. Lägg tunn plast eller plast med hål i över medan skålen torkar. 

Bränn leran i mellan 1200 och 1300 grader i en keramikugn. Ofta går det att hyra in sig hos en lokal keramiker för att bränna föremål, om man inte har tillgång till egen keramikugn. 



Trustpilot