Mässingssmycken

17 februari, 2016

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också! Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna. En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Du behöver:

Mässingplåt 0,5 mm

Guldsmedssåg

Sågblad, nr 1

Lövsågbräde (är också mycket bra att ha, men man kan klara sig ändå)

Borr

Skruvdragare

Smärgelpinne, medelgrov

Diamantfilar

Läderrem

Halsbandslås

Flacktång

ev. Superlim

Gör så här:

Markera på plåten en cirkel i den storlek du vill ha. Du kan rista lite lätt med spetsen på en diamantfil eller en nål för att markera. Spänn fast ett sågblad i guldsmedssågen. För att bladet ska sitta spänt pressar man ihop sågen en aning innan man spänner fast bladet i andra änden.

När man ska såga små saker i metallplåt underlättar det verkligen med ett lövsågsbräde (se ovan). Arbetar man hemma vid köksbordet skyddar det även bordet från repor man annars lätt gör om man håller metallbiten mot bordskanten och sågar.

När du sågat ut en rund bit borrar du ett hål i plåten med en liten borr (ca 1-1,5 mm), lossar  sågbladet i ena änden av sågen och trär det genom hålet innan du fäster sågbladet igen. På så sätt kan du såga ut former som är inneslutna.

Armbandet här (peacesymbolen) är gjort av den runda bit som blev över från mitten av halsbandets cirkel.

När du sågat klart är det dags att fila. Mindre ojämnheter i formen och vassa kanter ska filas bort.

När du filat fram formen så att du är nöjd är det ytan som ska färdigställas. Vill man kan man polera ytan helt blank, men vi valde att istället göra den ordentligt matt och repig, så att det nästan glittrar om reporna. En så kallad smärgelpinne är perfekt för ändamålet, använd en så grov smärgelpinne som möjligt och fila med raka drag åt olika håll så att det bildas lite kryssmönster.

Tunna runda läderremmar passar bra som kedja. Vi använde ett enkelt halsbandslås som man klämmer ihop med en tång för att fästa. Vill man vara extra säker på att det ska hålla limmar man lite innan man klämmer ihop låsen med en tång.Trustpilot