Servettringar av flätad rotting

14 juli, 2021

Rotting ligger i tiden. Igen! Att fläta sina egna servettringar av peddigrotting är ett perfekt prova-på-projekt när semestertristessen får det att klia i fingrarna.

Är man en kreativ själ kan det vara knepigt att bara ligga och slappa för länge. Ett perfekt semesternöje är att prova på att fläta med rotting. Kanske känns det lite väl komplicerat att ge sig på att fläta en hel korg som första projekt. Men ett par servettringar är ett perfekt prova-på-projekt!  

Peddigrotting är ett fantastiskt material att fläta med och har använts till allt från husgeråd som korgar till möbler. Rottingen blir böjlig och formbar sedan den blötlagts i några timmar. Man kan till och med vika den dubbel utan att den bryts av! Börja alltså med att blötlägga några bitar av rottingen. Om man låter den ligga i blöt ett dygn och dessutom utomhus i solsken ändrar den färg från den beige-gula tonen den kommer i till en gråare. Tycker man det är snyggt - som vi - är det alltså så man gör. Annars blötlägger man den bara någon timme inomhus. 

Till en servettring behöver man två bitar rotting. Den ena ska vara dubbelt så lång som den andra. Cirka en meter är lagom. Den andra klipper man till ca 50 centimeter. Vik den längre biten på mitten med en mjuk böj och lägg änden av den kortare biten i mitten på den dubbelvikta. Börja fläta som en vanlig fläta, men fläta löst med mycket mellanrum mellan rottingen. 

När du flätat en fläta som är ungefär 20 centimeter lång böjer du ihop den till en ring. Fäst ihop ringen genom att sticka in ändarna och dra igenom ändrarna helt. Fortsätt att ”fläta” genom att trä i och dra in så att flätan nu får dubbla rottingslanor istället för enkla. Fortsätt varvet runt. Klipp av ändarna på insidan av ringen när du kommit hela varvet runt. 

Medan rottingen är blöt går det att forma den så att ringarna blir runda eller ovala, precis som du vill ha dem. Lägg undan dem att torka något dygn. I solljus grånar de snabbare om du vill ha dem grånade. 

Rottingen är snygg mot jeansblått och blir en fin detalj på det dukade bordet. Trustpilot