Äggställ i svartbetsat trä

17 mars, 2021

Det ska vara ordning och reda bland äggen på påskbordet. Med ett äggställ i svartbetsat trä serveras nykokta ägg med stil.

Vem vill ha nykokta ägg till frukost? I ett äggställ serverar man dem snyggt och prydligt på bordet. Äggställ eller ägghållare har tillverkats i ett otal versioner genom åren. Den här är både praktisk och snygg - och ganska enkel att snickra ihop själv för den som gillar att fixa eget.

Man behöver en rundstav och en bottenplatta som man sågar ur ett hyllplan av limträ, en bred bräda eller kanske en gammal skärbräda?

Börja med att rita upp en rundel ca 17 cm i diameter. Markera hål för mitten samt hål för äggen, jämnt fördelade.  

Såga ut rundeln med en sticksåg eller figursåg, slipa kanterna jämna.

Såga till en bit rundstav ca 23 cm lång. Vi använde en rundstav 24 mm tjock. 

Borra hålen till äggen med en kvistborr, vi använde en 25 mm borr. Slipa lite i kanterna så att det blir mjukt och fint. 

Borra ett 10 mm stort hål rakt igenom rundstaven, ett par centimeter från överkanten. Med hjälp av ett borrstöd är det enkelt att borra rakt igenom staven. Försänk hålet med en borrförsänkare från båda sidor och slipa rundstavens i överkanten så att den får en mjuk rundning.

Mittenhålet borrar man bäst med hjälp av en pelarborrmaskin för att vara säker på att man borrar helt lodrätt och för att hålet ska bli exakt lika stort som rundstaven. Borren behöver också ha samma diameter som rundstaven, vi använde en borr 24 mm i diameter till mittenhålet. Borra inte hela vägen igenom bottenplattan, utan lämna cirka 5 mm så att du kan skruva fast rundstaven underifrån.

 

Betsa rundstav och bottenplatta i en grafitsvart bets och låt torka innan du limmar fast rundstaven i hålet samt skruvar underifrån. (Limmar man ordentligt är det inte helt nödvändigt att skruva också, limfogen är tillräckligt stark ändå.)

En liten etikett i läder är bara för dekoration. Klipp till en bit svart läder med ett vimpeljack i varje ände och stansa in bokstäverna med bokstavspunsar. 

Det färgade svarta lädret behöver fuktas igenom med vatten innan man stansar bokstäverna, fukta igenom hela läderremmen ordentligt. Klipp en skåra i den andra änden av remmen, trä den genom hålet och trä sedan skåran över skaftet så att etiketten sitter fäst i skaftet.

Nu är det bara äggen som saknas!   Trustpilot