Japanska tecken med akvarell

20 juli, 2022

Även den allra enklaste kalligrafi kan bli vacker konst. Med ett vackert akvarellpapper, bläck och en bra pensel är det bara några penseldrag bort.

Orienten har alltid fashinerat oss i väst. Inte minst språket, med tecken som framstår så exotiska i våra västerländska ögon. Kalligrafi och konsten att skriva vackert kan man träna på hur mycket som helst och ändå aldrig bli fullärd. Men det kan också vara ganska enkelt om man bara vågar prova. 

Enkla tecken som betyder ”Japan”, ”körsbärsblom”, ”kärlek” eller ”nyckel” hittar du via en snabb sökning på nätet. Googlar man ”stroke order” hittar man också i vilken ordning strecken ska dras i kinesiska och japanska tecken.

Ett svart akvarellbläck och en platt och bred pensel är bra verktyg för att prova på enkel kalligrafi. På ett tjockt akvarellpapper blöder färgen inte ut utan sugs upp av pappret som dessutom har en vackert matt grängad yta. Precis som med en kalligrafipenna ska du vinkla penseln så att du drar breda sträck rakt nedåt, medan de blir smalare när du drar penseln i horisontell riktning över pappret.

Börja med att öva på ett billigare papper. Skissa först med en blyerts så att du vet var du ska dra penseldragen. Du kan också skissa upp dem och skriva ordningen på en minneslapp bredvid när du sedan går på det riktiga, stora akvarellpappret. 

Eftersom papprets yta är så vacker är det synd att rama in som vanligt bakom glas och ram. Istället tar vi halvstavar och sågar dem något bredare än pappret. Fyra lika långa längder behövs till varje papper. Betsa listerna svarta och låt torka ordentligt innan du limmar fast det färdiga akvarellpappret mellan listerna. 

Knyt en bit svart vaxad lintråd runt ändarna som upphängning och häng upp där du vill ha din kalligrafi.Trustpilot