Lek med akvarellfärg och maskeringsvätska

24 maj, 2017

Tillhör du dem som tycker att akvarellfärg låter svårt, rinnigt och okontrollerbart? Något bara för konstnärsproffsen? Dags att tänka om. Med bara några svepande drag kan vem som helst skapa roliga effekter till inbjudningskort, vykort eller placeringskort. Med hjälp av en maskeringsvätska kan man först skriva text som man sedan målar över med akvarellfärgen - och tar fram igen när maskeringsvätskan dras bort. Rena trolleriet! Och kanske får man blodad tand och fortsätter att leka med maskeringsvätskan och akvarellfärgen… Perfekt för effekter som prickarna på en pärlhönsfjäder, eller ett ägg.

Du behöver:

 Akvarellblock, A4 eller vykort

 Akvarellfärg

 Akvarellpenslar

 Maskeringsvätska

 Blyertspenna

Gör så här:

Maskeringsvätska är ungefär som en tunnflytande latex. När du ska göra placeringskort eller inbjudningskort börjar du med att skriva din text med maskeringsvätskan. Låt den sedan torka en stund. Sen är det fritt fram att leka med akvarellfärgerna. På inbjudningskortet till kafferepet bara målade vi över texten först, och tog sedan en kaffekopp och doppade i färgen för att få den karaktäristiska kaffekoppsfläcken. 

På placeringskorten målade vi bara över texten med svepande drag fram och tillbaka. Låt akvarellfärgen torka en liten stund så att du kan ta på den utan att det kladdar. Pilla försiktigt bort enda änden av maskeringsvätskan som nu är som ett segt gummi och dra bort den från kortet. Om det fastnar små bitar kan man lätt fiska upp dem genom att dutta med gummiklumpen kan dragit bort.

 Trustpilot