Äggkoppar med kycklingfötter

03 april, 2019

Ofta är det de små detaljerna som gör det. En rolig äggkopp med kycklingfötter på påskbordet, som håller ett ägg fyllt av smaskig smörgåskrasse till påskfrukosten. Eller ett par små ljusstakar med kycklingfötter. Allt man behöver för att tillverka dem är lite ståltråd och en eller ett par tänger.

Här har vi använt mässingstråd för att plocka upp påskens gula färgskala, men det går lika bra med en 1,5 mm tjock svartglödgad järntråd om man föredrar det.

Man börjar med att böja till den ena foten. Alltid när man ska böja till ståltråd i olika former är det bra att först skissa upp det man vill böja till på ett papper, så att man har något att utgå ifrån när man ska böja tråden. Börja med ”tårna” framtill på fötterna och böj sedan till ”hälen”, innan du böjer upp tråden till en ben. När man ska böja till tårna och få tråden parallell med varandra är en kombinationstång bra att använda, den har käftar med spår som gör det enkelt att klämma ihop tråden i en skarp böj med trådarna parallella.  

Fortsätt med nästa ben genom att böja tråden nedåt igen och forma en likadan kycklingfot. Låt tråden fortsätta uppåt längsbenet och snurra sedan ihop tråden till en spiralformad äggkopp. Här är det bra att ha ett ägg till hands att mäta mot så att äggkoppen får en bra storlek.

För att ge lite mer stadga till benet med två trådar samt hålla ihop dem virar man en tunn tråd tätt, tätt längs hela benet. Vira även den tunna tråden längs äggkoppens överkant för att fästa änden och ge koppen lite mer stabilitet. Klipp av lösa ändar.

Illustration ur boken "FIL DE FER - Luffarslöjd"

Illustration ur boken "FIL DE FER - Luffarslöjd"

En ljusstake för mindre stearinljus (typ julgransljus) tillverkar man på samma sätt, men istället för koppen virar man tråden tätt mot ett ljus. Dra sedan försiktigt ut spiralen en bit.

Fler idéer till ståltrådprojekt finns i boken FIL DE FER Luffarslöjd.Trustpilot