Lampskärm i veganläder, Snap Pap

28 juni, 2017

En blandning mellan papper och plast, med ett läderartat utseende och känsla. Men som går att tvätta, limma, sy, prägla och färga. Det är det nya veganlädret Snap Pap. Materialet är tänkt att ersätta läder, för den som inte vill använda riktigt läder. Men det har stora potential och många användningsområden, för vem som helst - och nästan vad som helst. Vi provade att skära remsor som sedan flätades, limmades och syddes ihop till en lampskärm.

Du behöver:

Snap Pap på rulle
Ringset för lampskärm, 40 cm i diameter
Lim
Stålvinkel
Rullkniv
Skärmatta
Tillgång till symaskin
Sytråd

Gör så här:

Skär 2 st 8 cm breda remsor och ca 5 st 4 cm bred och minst 130 cm långa remsor av veganlädret. Skär ytterligare 8 st 4 cm breda men 40 cm långa remsor. Vik de breda remsorna på mitten. Lägg upp de breda remsorna parallellt med 40 cm mellanrum på ett bord. Mät avstånden mellan ekrarna i lampskärmsringen och placera ut fyra av de 40 cm långa remsorna där. Placera sen ut de övriga fyra remsorna jämt fördelade mellan dessa. Limma fast remsorna på plats och låt limmet torka. Ta en lång remsa och fläta den varannan ovanför och varannan nedanför de tvärgående remsorna. Limma fast och låt torka. Se bild nedan.

Nu sitter remsorna ihop, men för säkerhets skull, samt som dekoration - sy en söm längs kanterna på remsorna och sy samtidigt fast dem i varandra. Fortsätt att sy sömmar längs kanterna på de övriga remsorna. Lägg ut på bordet igen och klipp till bitar av de långa remsorna lagom långa att ligga diagonalt mellan varje ”eker”. Se bild nedan. Limma och sy fast.

Sy till sist fast nätet på lampskärmsringarna. Börja med den undre ringen som saknar ekrar. I den övre ringen kommer man bara åt att sy en liten sträcka mellan varje eker, resterande delar får man limma ihop. Limma även ihop ändarna. Se bild nedan. Sätt en klädnypa eller annan klämma för att hålla ihop medan limmet torkar.

 

Lampan blir bäst med en stor men inte för stark glödlampa i, och kastar ett vackert rutmönstrat ljus på väggarna.Trustpilot