Nyckelhållare med flätad läderrem

01 juni, 2022

Nyckelhållaren hjälper dig att hålla ordning på nycklarna - både praktiskt och snyggt. Dessutom ett roligt projekt för den som gillar läderslöjd.

Lösa nycklar som ligger och skaver i väskans botten eller river hål på innerfickans foder. Känns det igen? Med en nyckelgömma som skyddar och håller nycklarna på plats blir det enklare att hålla ordning på dem. Den här nyckelhållaren är också ett kul projekt för alla som gillar läderslöjd, och det går inte åt så mycket material. 

Vill man ha en text på sitt nyckelfodral brukar det vara enklast att börja med att använda läderpunsarna. Ett kort ord som engelskans ”keys” är enkelt att få rakt genom att bara placera nästa puns i ordningen precis bredvid den föregående, innan man lyfter bort den. Slå med en hammare eller en klubba på punsarna och tänk på att ha ett skyddande underlag under.

Skär ut ditt nyckelfodral och anpassa storleken till din nyckelknippa. Tänk på att nycklarna behöver lite plats på ”höjden” också, och inte enbart bredd och längd. Så lägg till lite marginal för det, plus sömsmån.

Skär av hörnen upptill.

För att hålla delarna på plats när man ska sy är det bra att limma sömmen först. Tänk på att ta så lite lim som möjligt så att du inte riskerar att limma ihop mer än sömmen. Torka genast bort eventuellt lim som pressas ut ur fogen.

När limmet torkat markerar du en linje med ett falsben med kantpolerare, parallellt med kanten. 

Dra sedan en lädersporre i det markerade spåret för att få markeringar med jämna mellanrum där du ska göra hål med sylen.

Gör hål med en syl i varje markering.

Klipp en bit vaxad lintråd och fäst en nål i varje ände av tråden. Fäst nålen genom att sy den tillbaka genom de tvinnade trådarna i den vaxade lintråden. På så vis slipper man att tappa nålarna medan man syr.

Sy med en sadelmakarsöm där du trär nålarna genom varje hål från varsitt håll, och sedan drar åt. Tråden kommer då att löpa i ”åttor” och ger en mycket stark söm.

Fäst ändarna på baksidan av fodralet genom att sy några stygn under sömmen. Den vaxade tråden är lite klibbig och är därför enkel att fästa.

En rem till nyckelhållaren kan man göra av en färdigflätad läderrem. Stick en bit rostfri ståltråd igenom flätningen i båda ändarna av remmen.

Forma en ögla längst ut på ståltråden och böj upp den parallellt med läderremmarnas ändar.

Linda fast öglan med många tätt och hårt lindade varv med ståltråden. Klipp sedan av ståltråden.

Klipp en bit läder lagom stor att dölja ståltrådsfästet. Använd helst ett så tunt läder du har att tillgå.

Om det behövs kan man tunna ut lädret med en skärflingskniv. Den fungerar ungefär som en osthyvel och man hyvlar på lädrets avigsida tills det är så tunt man vill ha det.

Limma fast runt änden för att täcka ståltråden. När limmet torkat trär du in änden med ståltrådsöglan genom nyckelfodralets öppning och fäster sedan din nyckelring i ståltrådsöglan. 

Nu har nycklarna fått ett skyddande fodral. Både praktiskt och snyggt.Trustpilot