Tagga ett hjärta

31 januari, 2024

Har du någon älskad som är duktig på att tappa bort sina nycklar? Då kan vi tipsa om den bästa alla-hjärtans-dagspresenten; En hjärtformad airtag-hållare i läder som du kan sy själv.

En Airtag på nyckelringen är det perfekta hjälpmedlet för den som ofta letar försvunna nyckelknippor. Så varför inte göra det med lite stil? Och kärlek?

En hjärtformad hållare för en Airtag kan man sy själv av läder. Vilket också är ett roligt och lite lagom stort (ganska litet) DIY-projekt för den som gillar att skapa med sina händer.

Börja med att rita upp ett hjärta lagom stort att hålla en Airtag. Rita sedan av mönstret två gånger med en fettpenna på en bit tjockt läder (2-3 mm), och klipp ut dem med en lädersax.

Om det är svårt att få fina kanter med saxen, eller om de två hjärtana inte blir exakt likadana kan du skära lite i efterhand med en skarp skalpell eller schablonkniv.

Dra ut en tunn sträng all-lim längs kanten på baksidan av det ena hjärtat, men lämna den ena bågen utan lim - där ska öppningen vara.

Limma ihop delarna, torka bort överflödigt lim som tränger ut i fogen. Låt limmet torka innan du markerar en kantlinje runt hela hjärtat, ett par millimeter in från kanten. Använd ett falsben med kantpolerare för att markera spåret.

Dra sedan en lädersporre i spåret för att markera var hål ska göras för sömmen. 

Gör hål i varje markering med hjälp av en syl. Det är lite trögt att göra hål genom tjockt läder med en syl, men för att underlätta arbetet kan man borra ett 5 mm hål ned i en träskiva eller gammal avlagd skärbräda, sen lägger man läderbiten över hålet och sticker ned sylen genom lädret och ned i hålet. Flytta sedan sylen upp ur hålet och pressa tillbaka sylen mot skärbrädan.

När du gjort hål runt hela hjärtat är det dags att sy. Fäst två sadelmakarnålar i var ände av en bit vaxad lintråd. Börja sy från mitten av hjärtats bågar och över den båge där de båda delarna är ihoplimmade. Trä en nål från varje håll igenom hålen och dra ihop varje stygn. Tråden kommer då att löpa i åttor och ger en mycket stark söm, så kallad sadelmakarsöm. 

Sy runt hjärtat ända till den andra bågens bas, där det ska vara en öppning för själva airtagen. Här syr du med samma slags söm, men först bara på det ena stycket, och fortsätt sedan tillbaka längs det andra. Fäst trådarna på avigsidan med en knut och sy sedan ett par stygn i sömmen. Den vaxade tråden är lätt att fästa eftersom den är lite klibbig av vaxet.

Gör ett 5 mm stort hål med en huggpipa i den båge som är öppen.

Nu är det dags att forma lädret så att hjärtat blir lite bulligt och ger bra plats åt airtagen. Fukta igenom lädret med ljummet vatten och tänj ut det en aning i mitten med fingrarna. 

Stoppa in airtagen och kontrollera att den har tillräckligt med plats. Låt lädret torka långsamt i den form du vill ha.

Skär en smal rem av samma läder och trä in genom hålet, knyt ihop ändarna igenom en nyckelring. 

Dra åt knuten ordentligt och fäst sedan nycklarna på ringen.Trustpilot