Pappersägg till påskriset

11 mars, 2015

Knappt har sportlovet tagit slut förrän det är dags för påskförberedelserna. Riset ska tas in i god tid för att hinna slå ut till påsk. Och har man lite fantasi finns det så mycket annat att dekorera riset med än de klassiska färgade fjädrarna. En girland med ägghalvor tillverkad av gammalt notpapper kanske?

Du behöver:

Gammalt notpapper, eller vitt papper och stämpelmotivark för att stämpla notmönster

Blyertspenna

Sax

Färgat papper – till ”äggulan”

Cirkelskärare – att skära den runda ut gulan med, eller rund mall och sax

Satinband

Sytråd – i samma färg som satinbandet

Tillgång till symaskin

Gör så här:

Klipp ut en äggformad mall. Vik den dubbel så att sidorna blir lika. Använd mallen och klipp ut bitar ur notpappret. Till varje ägghänge behövs fyra äggbitar. Om du inte har gammalt notpapper stämplar du vanligt vitt papper med notmönster som går att köpa färdigt på ett stämpelmotivark.

Mät hur stor äggula du vill ha. Skär ut med en rundskärare, eller rita en rund mall och klipp efter den. Till varje ägg behövs fem gulor. Lägg gulor och vitor över varandra med varannan vita och varannan gula. Var noga med att gulorna ligger stilla mellan papperslagren och att de ligger exakt över varandra. Lägg ett satinband över mitten och sy fast bandet samtidigt som du syr ihop alla papperslagren. Fortsätt att sy fast fler ägg på samma sätt med jämna mellanrum längs samma satinband. Avsluta med att vika ut pappershalvorna så att äggen blir tredimensionella.

Vill du göra enstaka hängen istället för en girland syr du fast bandet dubbelvikt som en ögla samtidigt som du syr ihop alla papperslager.Trustpilot