Filtade julkulor

25 november, 2020

Hårt och ömtåligt, eller mjukt och stöttåligt? De klassiska julkulorna i glas kan få sällskap av mjuka, taktila julkulor i ull. Häng dem i granen - eller lägg i en skål på bordet som dekoration.

För några år sedan blev stickade julkulor en ny trend. aldrig tidigare hade vi kommit på tanken att de klassiska glaskulorna kunde ta en betydligt mjukare form. Men om man inte är så bra på att sticka? Då finns andra vägar att skapa mjuka julkulor i ull. Att filta med nål är så enkelt att även barnen kan vara med! Det enda man bör veta är att filtnålarna är väldigt vassa!

För att det inte ska gå åt så jättemycket ull, och för att man enkelt ska få en fin rund form på kulorna är det enklast att använda kulor av cellplast som stomme. Lägg ett lager ull runt kulan och börja sticka in filtnålen i kulan. Det går bra att använda en enda nål, men det går lite fortare om man använder ett handtag till filtnålar som rymmer flera nålar samtidigt.

Man filtar helt enkelt fast ullen på kulan genom att sticka de små filtnålarna igenom lagret ull och in i kulan. Nålarna har små, små krokar som drar med sig ullens fibrer och får den att filta ihop sig. 

Om den vita cellplasten lyser igenom någonstans fyller man bara på med ett lager ull där. Filta tills kulan ser jämn ut.

Sen är det dags att dekorera kulorna. En klassisk snöstjärna i vitt känns given. Ta en bit ullgarn och lägg mot kulan som ett rakt streck. Te en ensam filtnål och filta fast garnet mot ullkulan. Klipp av garnet när du kommit så långt som du vill ha stjärnans diameter, klipp sen av tråden och filta fast änden. 

Fortsätt att filta fast garnet som en snöflinga, det kan bli fint att göra olika flingor i olika storlekar på kulorna för att få variation - precis som i verkligheten!

Lägg kulorna i ett trätråg eller en vacker skål tillsammans med till exempel klassiska julkulor och lite granris. Eller fäst en garnögla på kulan och häng upp dem i granen.Trustpilot