Tavla med maskeringstejp

04 januari, 2023

Streckgubbar? Nja, ibland är det faktiskt bara några streck som behövs för att förvandla en tom canvas till ett konstverk. Med maskeringstejp, pensel och akrylfärg blir du din egen konstnär.

Nytt år och en utkastad jul kräver kanske lite förändring därhemma? En ny tavla kan pigga upp! 

Även vi som inte är riktiga konstnärer och ger oss på att måla med olja och akryl kan faktiskt skapa dekorativa bilder - av raka streck. Bilder på stiliserade siluetter gjorda av raka streck likt ett djur i origami hittar man enkelt på nätet som inspiration. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så kopplar man en projektor till datorn och projicerar upp bilden direkt på målarduken innan man börjar tejpa upp linjerna med maskeringstejpen. Annars kan man låta sig inspireras av bilder och dra sina egna linjer med tejpen. Det fina är att tejpen går att justera och flytta runt tills man är nöjd!

Vår räv börjar med ett kryss för öron och sedan ett V för nos. Är det en symmetrisk bild som denna man ska skapa är det bäst att ha linjal eller måttband nära till hands så att man kan mäta lika långa avstånd på båda sidor och märka ut mitten av tavlan. 

Tänk på att tejpen bildar de vita strecken och ytorna däremellan ska fyllas med färg, ta ett steg bakåt lite då och då för att se hur ditt djur växer fram på duken.

Till den här räven krävs endast ett par streck för öron, ögon och nos innan mallen är färdig.

När tejpen sitter som den ska är det dags att plocka fram färgen. Eftersom färg lätt kan krypa in en aning under maskeringstejpen och vi vill ha helt knivskarpa linjer här börjar man med att måla vitt längs tejpen på insidan av alla ytor som ska fyllas med färg. På så sätt kommer de små fickor som skapats under tejpen att fyllas med vit färg och ge en helt skarp linje när du sedan målar med den färg du vill ha.

Låt det vita torka helt och måla sedan med den färg du vill ha. Vi har använt en guldfärgad strukturpasta som blänker och ger reflektion av ljus. Dra penselstrecken lite kort och tvärs för att ge pastan ytterligare liv i strukturen. 

Lossa tejpen innan sista lagret färg har torkat, då blir linjerna bäst. Var försiktig så att du inte av misstag kladdar med färg från lös tejp. Låt torka innan du spänner duken med kilarna på baksidan.

Nu är det bara att hänga om tavelväggen och göra plats för räven!Trustpilot