Böjbara trälister - genväg för gamla möbler

27 april, 2022

Med böjbara träornament kan man ge gamla slitna loppismöbler ett rejält ansiktslyft. Från soprum till finrum finns det genvägar. Alla genvägar är inte senvägar!

Vackert snidade träornament hittar man ofta på riktigt gamla möbler. Ett fantastiskt hantverk och en tradition väl värd att bevara. Men på loppis kan man ju inte sällan också hitta möbler som blivit så slitna och skadade att de måste få en rejäl renovering för att platsa inomhus. 

Ett roligt sätt att förnya äldre möbler är att förse dem med nya träornament i gammal stil. Numera finns till och med böjbara träornament när man till exempel vill sätta fast en pärllist runt ett runt bord. 

Vårt loppisfynd är ett runt bord med fula skador i lacken på flera ställen. Det blir svårt att laga, om man inte målar över skadorna. Men först ska möbeln få lite extra träornament.

Börja med att slipa lätt över hela bordets yta så att lackens yta ruggas upp för att färgen ska fästa ordentligt. Torka sedan rent och torrt med en trasa.

Böjbara ornament finn i alla möjliga olika varianter, som lister och andra former av ornament som passar på rundade former. För att forma de böjbara ornamenten värmer man försiktigt upp dem med en varmluftspistol eller embossingfön och formar sedan ornamentet efter ytan det ska appliceras på. De böjbara listerna kommer hoprullade i en rulle och måste värmas upp och långsamt böjas ut innan man kapar dem i lagom långa bitar. 

Man får vara lite varsam på handen när man böjer för det är lätt att bryta av listerna om man är för snabb. Mät hur långa bitar du behöver och kapa med en japansk handsåg. 

Vårt bord har en låda som man kan dra ut helt och eftersom den har samma form som alla de andra sidorna blir det perfekt att forma listbitarna över lådan. Lådan är dock något kortare, så de andra bitarna får en pärla till när vi kapar till listerna.

Värm med varmluftspistolen och forma listerna. Låt dem sedan svalna helt i sin nya form.

Limma fast listerna med trälim.

För att hålla listen på plats medan limmet torkar spänner man fast den med ett par tvingar. Limma sedan fast de andra träornamenten. Låt limmet torka.

Sen är det bara målningen kvar. 

Vi använde en färg som ska fungera även för utomhusbruk och målade den ganska tunt med en lackpensel.

På vissa ställen lyser bordets bruna färg igenom, men det blir ganska effektfullt med de tydliga penseldragen. Vill man att färgen ska täcka helt målar man bara ett lager till. Låt färgen torka minst ett dygn innan du använder det.Trustpilot