Ta det piano!

13 september, 2023

Ibland behöver man ta det lite piano och bara låta livets melodi spela vidare… Låt symboliken få tala till dig - i en personlig tavla.

Oavsett om man är en pianospelare eller ej. Pianon är vackra och de klassiska tangenterna känns igen. I den här tavlan återskapande med hjälp av klädnypor och lite svart färg. Pianotavlan (eller är det förresten en orgel?) blir en rolig detalj att sätta upp på tavelväggen därhemma. 

En vanlig träskiva av limträ, spån eller plywood är grunden till tavlan. Eftersom den ska målas gör det inte så mycket om den har lite kvistar eller andra skavanker.

Börja med att såga till en tavla av det mått du vill ha, denna mäter 30 gånger 40 centimeter. Slipa kanterna mjuka med sandpapper. Måla sedan skivan svart med skoltavelfärg. Måla minst två lager och låt färgen torka emellan strykningarna.

Klipp till en bit sadelgjord, cirka 40 centimeter lång. Kläm fast 24 klädnypor tätt bredvid varandra på sadelgjorden och måla sedan halva nypan från midjan och uppåt på de klädnypor som ska vara svarta tangenter. Ordningen blir då en svart, en omålad, tre svarta, en omålad, två svarta, en omålad osv. Låt färgen torka ordentligt på klädnyporna innan du fortsätter.

Nu är det dags att spika fast sadelgjorden på tavlan. Vik in kanterna i båda ändar och kontrollera att det blir lika mycket på båda sidor, klipp bort om det blir för långt. Spika fast med svarta nubb först i ena sidan, och sedan i den andra. Se till att sadelgjorden sitter så spänt det går med klädnyporna fastklämda.

På baksidan spikar du också fast två nubb och fäster en bit ståltråd i dem för upphängning på väggen.

Sist av allt ritar du siluetten av en flygel med tavelkrita.

Kanske vill du också skriva något tänkvärt citat på flygeln också? Det fina med det hela är att du kan sudda ut och börja om ifall du inte blir nöjd - eller när du tröttnat och vill ha ett annat citat.Trustpilot