Lampa av fågelholk

20 januari, 2021

Fågelkvitter och takdropp. Nu längtar man efter våren! När julstjärnorna plockats bort ur alla fönster finns plats för nya projekt. En fågelholk blir en perfekt fönsterlampa i väntan på ljuset.

Den lilla hängade fågelholken är nästan som gjord för att husera en ljuskälla. Några få åtgärder behövs bara innan man kan montera i en lampsladd och ljuskälla. 

Börja med att försiktigt såga bort botten av holken. Använd en japansk, dubbeltandad handsåg som kapar fina snitt och är enkel att såga med. Slipa bort ev ojämnheter med ett slippapper.

Inne i holken finns också ett ”innertak” som man behöver borra upp ett större hål i, tillräckligt stort för lamphållaren att komma igenom. Vi använde därför en kvistborr med en rejäl dimension på 40 mm. 

När du borrat färdigt drar du ut upphängningsöglan ner genom hålet.

För att förstärka och reflektera ljuset från ljuskällan kan man klä insidan av holken med guldfärgad bladmetall, eller måla med guldfärg om man tycker att det känns enklare. Börja med att måla på en grund som får metallen att fästa. Läs instruktionerna och låt grunden torka en stund innan du fäster metallbladen.

Det är lite pilligt att hantera bladmetallen, särskilt inuti den trånga holken. Man kan behöva klippa sönder metallarken i mindre bitar för att komma åt.

 Låt torka och borsta sedan bort lös bladmetall.

Klipp av en lampsladd med lamphållare för E14 sockel och dragavlastning. Dra in hållaren i holken genom öppningen nedtill och upp genom hålet för hållaren. Montera ihop sladden igen med en mellanströmbrytare. Använd en led-lampa av mindre modell som får plats och inte blir så varm. Häng upp i ett fönster.   Trustpilot