Plexigranar till julbordet

30 november, 2016

Granen står så – röd – och grann i stugan, granen står så… En julgran är väl obligatorisk till jul? Stor eller liten, grön – eller röd. Har man inte plats för en riktigt stor och fin gran kan man alltid ordna några till bordet. De här granarna i plexi med levande ljus i toppen står stadigt på julbordet och det transparenta glaset silar ljuset vackert mot bordet.

Du behöver:

Papper

Penna

Linjal

Sax

Akrylplastskiva (1 skiva räcker till 1 gran)

Ljushylsor

Japansk handsåg

Guldsmedssåg med lövsågblad nr 1

Akrylplastlim Akrifix

Gör så här:

Rita upp en gran på ett papper, vik det på mitten så båda sidor blir lika. Klipp ut. Toppen på granen kan du kapa rakt av en dryg centimeter, där ska ändå sågas ut för ljushylsan i toppen. Rita av formen på akrylplastskivans skyddsplast. Till en gran behöver du en hel gran och två halvor, eftersom de ska limmas ihop sedan. Såga ut formen med en liten japansk handsåg. Det går lika lätt att sågat akrylplast med guldsmedssågen, men det är svårare att såga helt spikrakt med den så därför är japansågen ett bättre alternativ till den här formen. När du sågat ut alla delar mäter du och markerar med pennan var du ska såga för ljushylsorna. Nu använder du istället guldsmedssåg. Tänk på att de halva granbitarna inte ska sågas ur lika mycket, mittbitens tjocklek måste räknas bort.

När du sågat färdigt tar du bort skyddsplasten och limmar ihop granen med akrylplastlim. Låt limmet torka ordentligt innan du limmar fast ljushylsorna också.Trustpilot