Ullig och mjuk lampskärm av fosshape

22 februari, 2023

Vit som snö och mjuk som en mössa är lampskärmen du enkelt tillverkar själv. Klipp, sy och forma som du vill. När du sedan värmer materialet stelnar det och behåller formen - perfekt för en lampskärm som denna.

Fosshape är ett filtliknande material som man kan klippa och sy i som vilken filt som helst. Men när man värmer materialet så stelnar det, och krymper en aning. Det ger stora möjligheter för den som arbetar med kostymmakeri, men är också ett roligt material att använda för att tillverka en egen lampskärm. 

För att tillverka en enkel lampskärm med en halvsfärisk form börjar man med att klippa ut ett stort runt stycke. Man kan till exempel använda en stor skål eller en stor rund bricka som mall att klippa efter.

Markera var mitten är och klipp ut ett runt hål i mitten för lamphållaren.

Klipp sedan fyra jack rakt in mot mitten, men inte hela vägen in mot mittenhålet.

Om du har en stor skål kan det vara bra att använda den som stöd när du sedan formar lampan. Lägg rundeln inuti skålen med den ulligaste sidan utåt. Vid varje klippt snitt lägger du materialet omlott och forma som en halvsfär i skålen.

Med hjälp av en embossingfön eller en varmluftspistol värmer du försiktigt samtidigt som du formar materialet. När det värms upp krymper det en aning och man måste vara lite försiktig så att man inte värmer för mycket på samma ställe, då kan det smälta och bildas små hål i filten. Värm hela tiden från insidan av lampskärmen eftersom ytan blir lite hård där man värmer, och vi vill ha kvar den ulliga ytan utåt. Om du vill kan du fästa ihop de omlotta vecken med ett litet stygn, så att de håller ihop ordentligt. 

Montera ett litet ringset på lamphållaren för att ge skärmen lite extra stöd när du ska hänga upp lampan. 

För att ge den mjuka lampan ett ännu mer mjukt uttryck kan man sticka en tub till lampsladden med en knitting mill. Här kan du läsa mer om hur du gör det.    

Montera en stickkontakt på sladden när du klätt den med den stickade tuben. Här upp lampan där du vill ha den och montera en led-lampa (som inte blir så varm) inuti.Trustpilot