Klackring i skaftämne

01 juni, 2016

Vissa material som är ämnade till något helt annat kan ha fler användningsområden. Raffir skaftämne är först och främst ämnat att göra vackra knivhandtag av. Men svart och metall låter väl som ett klockrent material att tillverka smycken av? Vi var helt enkelt tvungna att prova!

Du behöver:

Raffir skaftämne, svart

Japansk handsåg, (mini utan rygg)

Kvistborr

Filar

Våtslippapper

Gör så här:

Skaftämnet är i ett slags tvåkomponentsresin och går att bearbeta på samma sätt som trä. Man kan alltså såga, borra, fila och slipa i materialet. Börja med att såga till en bit lika tjock som du vill att din ring ska vara bred. De japanska handsågarna är enkla att såga med och ger fina skär, så de passar utmärkt här.

Borra sedan ett hål med en kvistborr lagom för ditt finger, eller en aning mindre. Det går alltid att fila upp ett större hål i efterhand.

Vi använde kvistborr 16 mm. Kvistborren är bra eftersom den ger så fina och exakta hål, utan en massa flisor runt kanterna.

Fila sedan bort kanterna på den del som inte ska bli klacken. Fila tills du fått en lagom tjock ring och den form du vill ha.

Sen är det dags att polera upp ytan så att den blir slät och len. Vi använde våtslippapper för det. Som namnet anger använder man slippappret med vatten, gärna under svagt rinnande vatten. Börja med ett grövre papper och gå sedan över på finare och finare för att polera upp ytan. Det tar en stund att arbeta upp en helt slät yta, med det är mödan värt!Trustpilot