Hissa segel på tårtan

14 juni, 2023

Börjar det bli dags att kasta loss? Hissa segel och ge sig ut på sommarens äventyr? Men först firar vi, med tårta och bakelser. Och hissade segel med flaggan i topp.

Riktigt somriga tårtdekorationer är dessa segel, som passar på såväl tårtor som mindre bakelser eller muffins.

Ett klassiskt blåvit-randigt tyg passar bra som segel. För att det tunna tyget ska bli lagom styvt och hålla formen behöver man stärka det med ett stärkmedel för textilier.

Klipp eller riv en remsa lagom hög för de små seglen och lägg på ett bakplåtspapper eller en bit skyddsplast. Måla på stärkmedlet flödigt så att tyget blir helt genomdränkt och låt helst tyget torka hängande, så att stärkmedlet inte lämnar ojämna märken på tyget.  

När tyget är helt torrt klipper du det i lagom stora trekanter.

Tunna blompinnar blir perfekta som master. Såga eller tälj dem i lagom längder och tälj en spets i ena änden.

Gör två hål med en syl upptill och nedtill i mitten av varje segel och stick in pinnen uppifrån och ned.

Limma fast en träkula högst upp på masten och precis nedanför en bit linneband som du viker dubbelt. En limpistol med låg smälttemperatur passar bra att limma med. När limmet svalnat klipper du bandet som en vimpel med två spetsar.

Gör likadant om du vill ha ett större segel till en tårta. Klipp tyget något större än du vill att seglet ska bli, så kan du klippa lite till när tyget torkat. Trustpilot