Lufttorkande lera till julpysslet

03 november, 2021

Julgransdekorationer, pakettags, placeringskort och en hel liten stad i vinterskrud. Allt kan tillverkas av lufttorkande när vi äntligen får börja julpyssla igen!

Att julpysslandet är det bästa med den här årstiden är vi många som kan skriva under på. När novembermörkret sänker sig och höstdimmorna drar in kurar vi inomhus och förbereder oss inför advent och den kommande julen. 

Ett material med stora möjligheter är helt vanlig, vit lufttorkande lera. 

Julgransdekorationer är ju givna såklart, men även innan man klär julgranen vill man kanske skapa lite enklare julstämning hemma. En vit liten stad runt en stor glaslykta ger lite lagom mycket julkänsla. Kavla ut leran med en vanlig kavel, försök att kavla den så jämnt som möjligt, cirka 5 mm tjock. Skär sedan ut husgavlar med trappstegsgavlar, fönster och dörrar. Husen får gärna vara olika, det ger mer karaktär åt lykt-staden.

Tryck sedan försiktigt fast dem mot glaslyktan (det går bra att använda en cylinderformad vas eller burk också) och vira en kökshandduk runt dem när alla hus sitter på plats. Låt husen torka mot glascylindern så att de behåller formen. När husen torkat limmar man fast dem mot glaset. Använd ljus med led-lampor i lyktan istället för vanliga stearinljus, eller lägg i en tunn ljusslinga istället för ljus.

Massor av små stjärnor passar väl fint till jul också? Använd vanliga pepparkaksformer och ta ut stjärnor. Två små hål gör man lätt med ett sugrör. När stjärnorna torkat trär man upp dem på ett guldglittrande effektgarn och virar fast dem mot några mossbollar. Eller kanske på en dörrkrans om man hellre vill det?

Nu när vi äntligen kan träffa nära och kära på middagar igen blir det fint med lite personliga placeringskort på dukningen. Börja med att stämpla in namnet på din gäst, skär sedan ut placeringskorten som en spetsig tag och dekorera kanske med en extra liten stjärna.

Stämplar med julmotiv är också fina att använda. En liten bricka med en snöstjärna kan bli en extra fin detalj på ett paket. Om man använder clear-stamps är det lätt att se exakt var man stämplar.

Stämplar och vanliga pepparkaksformar är bra att använda till klassiska julgransdekorationer. När leran torkat kan man också måla den. Vi målade halva med guldfärg. Och för att sätta en extra guldkant strödde vi lite löst guldglitter i färgen innan den torkat så att julgransdekorationerna ska glittra lite extra när ljusen tänds.

Plötsligt känns gråa november lite mindre grått!Trustpilot