Brudkrona i mässingstråd

24 april, 2019

Den bröllopstid nu kommer… När syrénerna slår ut börjar kyrkklockorna ringa. Sommaren är den årstid då flest väljer att gifta sig. Allt fler vill ha allt mer personliga bröllop. En handgjord brudkrona blir kronan på verket!

Allt är inte guld som glimmrar. Men mässing glimmrar nästan lika vackert och mässingstråd är därför perfekt att tillverka brudkronor av. Tillsammans med rocaillepärlor som går ton i ton blir den här kronan perfekt till bruden som älskar guld. 

Man kan göra på många olika sätt när man tillverkar en brudkrona eller en tiara. Det är en god idé at börja med att göra en enkel skiss på papper och sedan måtta upp ungefär hur stor man vill att kronan ska vara. Ska man ha flera uddar som man vill ha lika långa kan det vara bra att göra en enkel ”mall” genom att spika ned två spikar i en träplanka med samma avstånd mellan varandra som höjden på uddarna. Dra sedan tråden i ”åttor” mellan spikarna som på bilden. 

Vår krona har nio uddar med en bas av en spiraldekoration. Spiraldekorationen gör man genom att linda tråden tätt, tätt runt till exempel en vanlig (helt rund, inte kantig) blyertspenna eller annan penna.

 Dra av spiralen av pennan, dra ut spiralen en aning och platta sedan till den som på bilden. Om man är osäker på om man tillverkat tillräckligt lång spiral kan man vänta med at klippa av tråden tills man är säker på att man har så det räcker och i annat fall kan man fortsätta att vira mer spiral. När spiralen är tillräckligt lång, fäst ihop den till en cirkel med en liten bit tunnare (0,5 mm) mässingstråd men låt tråden löpa rak ett varv nedtill cirkeln runt. Vira fast spiralen med den tunnare tråden mot den raka tråden i nederkanten, vira ett varv runt varje ögla i spiralen, hela varvet runt. På så vis blir grunden till kronan mer stabil. Klipp av trådarna. 

 

Nu är det dags att fästa uddarna i spiralen. Dra ut uddarna så att de bildar en zick-zack-linje som är dubbelt så lång som omkretsen på kronan. 

Fäst sedan de nedre uddarna längst ned mot botten av kronan med bitar av tunn mässingstråd. Eftersom uddarna ska hamna omlott låter man zick-zack stycket gå två varv runt kronan på insidan av spiralen. Fäst varje udd nedtill med en liten bit mässingtråd som du virar ett par varv och sedan klipper av.

Nu är det dags att vira fast pärlorna på uddarna. Klipp till en bit av den tunnare mässingstråden och fäst den nedtill vid en udd. Vira den runt udden uppåt, trä på en pärla med jämna mellanrum. När du kommer till krysset där två uddar går omlott låser du ihop dem med varandra genom att vira ihop båda båda uddarna i mötet. Fortsätt vira och trä på pärlor på samma sätt tills tråden tar slut. Ta då en ny och gör likadant tills alla uddarna är täckta av pärlor på tunn tråd. 

Klipp av alla ändar och känn noga efter så att ingen vass tråd sticker ut någonstans. Nu är kronan färdig att fästa i slöja och hår med vanliga hårnålar. Eller kanske kan den få pryda toppen av bröllopstårtan istället för det klassiska brudparet, om bruden föredrar enklare håruppsättningar. Bröllopsklockorna kan börja ringa!

 Trustpilot