Vaxade blomsterlökar till jul

18 november, 2020

Vaxade blomsterlökar till jul är en trend som kanske kommit för att stanna. Vaxet för tankarna till gammeldags paket med lacksigill och hemstöpta ljus. Och att vaxa sina egna blomsterlökar är nästan som att stöpa ljus fast i mindre skala.

Julens lökväxter som amaryllis och hyacinter behöver egentligen varken jord eller vatten. All näring de behöver för att blomma en gång finns redan lagrad inne i löken. Så om man inte vill kunna plantera ut lökarna i rabatten efter att de blommat över kan man lika gärna plocka bort både jord och vatten.

I olika blomsterarrangemang kan det vara praktisk och snyggt med en rentvättad lök. På senare år har det dykt upp vaxade lökar i blomsterhandeln. Dessa kan man enkelt ordna själv! Det är samma princip som när man stöper ljus, fast det går mycket snabbare.

Börja med att plocka bort kruka, jord och rötter från lökarna. Löken innehåller redan allt som blomman behöver för att kunna blomma, så rötterna kan man ta bort helt. Skölj därefter löken helt ren från jord och torka med hushållspapper. 

Smält doppvaxet över vattenbad eller i en vattenmantlad smältkanna. När vaxet smält blandar du i det färgpigment du vill ha. Pigmentet är drygt, men glöm inte att om du vill ha vita lökar behövs vitt pigment! Häll sedan i hett vatten så att ytan kommer högre upp i kannan eller kärlet du använder. Det är viktigt att vattnet är varmt, annars riskerar du att det heta vaxet stänker upp när du häller i vattnet. Vaxet lägger sig automatiskt ovanpå vattnet. Tänk på att ytan inte kommer för högt upp så att vaxet rinner över kanten när du sen doppar ner löken. 

Lyft vaxet av plattan och låt svalna litegrann, det ska helst vara bara precis så varmt att det är flytande för att inte löken ska skadas av värmen från vaxet. 

Börja doppa lökarna. Doppa snabbt ner i vaxet och ställ att svalna på ett bakplåtspapper. Doppa 5-6 gånger eller tills du är nöjd. Det är ungefär som att stöpa ljus, men man vill ju ha ett mycket tunnare vaxskikt.

Låt vaxet svalna ordentligt innan du arrangerar lökarna som du vill ha dem. Med vaxade lökar kan de få stå som de är på ett bord - eller arrangeras tillsammans med frukt och nötter i ett fruktfat. Som man brukar säga - bara fantasin sätter gränserna.

 Trustpilot