Ljus idé - modelldocka som lampfot

19 juni, 2024

En klassisk modelldocka är inte bara bra att ha som modell för teckning och måleri. Den kan också tjäna som lampfot till en bordslampa med mycket karaktär.

Det är egentligen inga konstigheter att förvandla själva modelldockan till lampfot. Allt man behöver göra är att montera fast en lamphållare i nacken på modelldockan, montera sladd och fästa en lagom stor skärm öven huvudet på dockan.

Förborra med en miniborr så att träet inte riskerar att spricka när du skruvar fast lamphållaren på dockans rygg/nacke.

Sen är det bara att montera fast en sladd i lamphållaren. 

Vanliga vita elsladdar kan se lite tråkiga ut och eftersom sladden kommer att synas ganska mycket här klär vi in den i en stickad tub. 

Med hjälp av en knitting mill stickar man snabbt och enkelt långa tuber, det är i princip bara att veva så gör stickmaskinen jobbet! Första varvet låter du tråden bara gå igenom varannan krok, men sedan är det bara att veva på! 

Fäst den lilla tyngden som hör till maskinen i trådänden så att den färdigstickade tuben kommer ut ur stickmaskinen utan att fastna. Tyngden går att flytt allt eftersom snodden blir längre.

När du stickat lika långt som sladdens längd plockar du ur stickningen ur maskinen och fäster trådänden med hjälp av en nål.

Nu ska tuben träs på utanpå sladden, det är lite pilligt och kräver lite tålamod. Klipp änden på elsladden lite snett och tejpa fast en stoppnål med rund spets i änden så går det enklare att trä på tuben på sladden. Montera fast sladden i lamphållaren.

Välj en lampskärm som är lagom stor till modelldockan. Vi har tillverkat en från en lampskärmsstomme och gammalt papper ur en bok. 

Rita av lampskärmen på en bit lampskärmsplast, tänk på att det behövs ett par centimeters överlapp för att fästa ihop plasten. Tänk på att den klistriga sidan av plasten ska vara utåt. Ta bort plasten och fäst ihop plasten så att den passar runt skärmstommen.

Skär remsor av bokpappret, de behöver vara cirka 5 centimeter längre än lampskärmens höjd för att du ska kunna fästa dem runt kanterna. Fäst remsorna lite omlott i lampskärmsplastens klistriga yta. Vik in dem runt kanterna och limma fast på insidan.

Skruva i en lampa och sätt skärmen på plats. 



Trustpilot