Ljusstake av gamla skedar

24 maj, 2023

Ge de udda skedarna ett nytt liv - som ljusstakar. Ihoplödda i par och med en ljuskopp i varje skedskål blir de fina ljusstakar och en personlig bordsdekoration för både vardag och fest.

Gamla nötta nysilverskedar, ofta udda, hittar man för någon tia på loppis. Ibland är det så hårt nötta att man kanske inte gärna vill använda dem som bestick längre, men de kan ändå vara väldigt vackra. Då kan man ge dem nytt liv i form av ljusstakar. Om man löder ihop skedarna med skaften i ett kors över varandra ligger de stadigt på bordet och med en ljuskopp fastlödd i själva skedskålen fungerar de fint som ljusstakar.

Börja med att para ihop de skedar du vill ha. Kontrollera sedan hur de ligger över varandra. Böj till skaften en aning om det behövs. Har man två likadan skedan brukar man behöva böja till skaftet på den ena skeden, den som ska ligga över den andra. Båda skedarna ska ha kontakt med bordet i både skål och skaft, men de måsta också ha kontakt med varandra där skaften möts för att man ska kunna löda ihop dem.

Se till att diska och putsa skedarna så att fett och smuts försvinner. Man kan också fila en aning för att rugga upp ytan precis där man ska löda, för att lodet ska fästa ordentligt.

Lägg skedarna på ett eldfast underlag och koppla in en lödkolv i ett vägguttag. Det tar några minuter för lödkolven att bli varm. 

Klipp till några centimeterlånga bitar lödtenn med låg smälttemperatur, pensla på lödfett på lodbitarna och ytorna som ska lödas ihop. Det är viktigt att inte snåla med lödfett för då kan ytorna oxidera innan lodet lötts fast i ytan och hindra ytorna från att fästa i varandra.

Lägg lodet där du ska ha det och smält det med lödkolven. 

Runt ljushylsorna kan man böja till lodbitarna så att de formas runt kopparna redan innan man lägger dem på plats. Håll ljuskopparna på plats med en tång eller ett träskaft medan du löder, så att den hålls på plats.

Knyt ett snöre eller band som dekoration där skedskaften möts, men tänk på att banden inte ska komma för nära ljusen när dessa brinner ner. Och kom ihåg att aldrig lämna levande ljus obevakade. Trustpilot