Fågelbo bland grenarna

06 april, 2022

På våren plockar vi villigt in de första vårblommorna. Så varför inte ta in ett helt träd - med fågelbo och allt? Låt naturen inspirera till påskens vackraste dekorationer.

Torra grenar som barkats av och fått vacker patina av naturen är inte svåra att hitta i skogen. Och de är underskattade som dekorationsmaterial! Så sätt på dig grenletarglasögonen nästa gång du är på skogspromenad - du kommer garanterat att göra fynd! Grenarna är vackra att hänga påskdekorationer i, eller kombinera med snittblommor i en vas. Man kan också gjuta fast dem i ett fundament av betong för att skapa ett helt litet träd med fågelbon i.

Börja med att leta upp lämpliga grenar i skogen. Du behöver grenar med en grenklyka eller flera grenar som kan sättas ihop till en bukett som bildar en grenklyka.

Såga till grenarna och prova att sätta ned dem i en mindre hink som du kan gjuta fundamentet i. Vi använde hinken som betongen kommer i. Blanda till betong och vatten enligt anvisningarna på förpackningen och häll i betongen i formen där grenarna står. Stötta upp grenarna så att de står som du vill ha dem och låt sedan betongen brinna i ett par dygn innan du plockar upp betongfundamentet ur hinken. 

För att förstärka känslan av skog och patina målar man både grenarna och betongfundamentets ovansida - som ändå blir lite mer ruff och ojämn - med mossfärg. Dutta på färgen med penseln istället för att måla på den med vanliga penseldrag. Då kommer det att se mer naturligt ut. 

Ett fågelbo sveper man ihop av sisal. Ytterst kan man också vira runt några björkgrenar för att få boet att se lite vilt ut. Fyll fågelboet med urblåsta ägg och blommor. Man tillverkar enkelt små vaser av ägg för de minsta vårblommorna att ta plats.

Sisal är också vackert att vira runt mindre krukor med vårblommor och vårlökar. 

Placera fågelboet i grenklykan och arrangera ägg och blommor som du vill ha dem. 

En liten fågelbur med en gyllene fågel kan också passa i grenarna. 

Klipp till tre bitar mässingstråd, cirka 50 cm långa och ytterligare en 60 cm lång. Böj den längre biten på mitten och tvinna den några varv så att den bildar en ögla längst upp. Böj de andra trådarna i en mjuk bågform i samma profil som buren ska få. Tvinna fast bågarna i den längsta tråden och böj sedan ut även de tvinnade trådarna i samma form som de övriga. Böj sedan varje tråd i en 90 grader vinkel åt sidan och vik den runt nästa tråd. Fortsätt likadant med nästa tråd varvet runt för att bilda burens nedre ringbotten. Håll ihop trådarna och vira ihop dem med en tunnare mässingstråd. Vira även en tunn mässingstråd runt hela buren på två nivåer så att det bildas ett rutnät. 

Böj till en liten gunga av mässingstråd till en fågel och fäst den upptill med två öglor. 

Spraya en domherre med guldspray och kläm fast den på gungan. Häng upp fågelburen i grenen med ett sammetsband. Trustpilot