Batikfärgning - med sprayfärg

26 maj, 2021

Batikfärgning är kul. Släpp tanken och färgen fri och låt dig överraskas av resultatet! Med sprayfärg blir det enklare, snabbare och roligare!

Vanliga vita T-shirts eller linnen har de flesta av oss hemma i garderoben. Inte sällan med någon envis fläck som inte går bort i tvätten. Dessa kläder kan få nytt liv med lite ny färg. Det är jätteroligt att batikfärga tillsammans, en perfekt sommarsysselsättning för ett mindre sommarkalas utomhus!

Batiktekniken som varit populär i flera omgångar ända sedan 60-talet kan kanske kännas lite omständig med sina färgbad som ska blandas och salter som ska lösas. Det är så mycket enklare med vanlig textilfärg på flaska. I övrigt är tekniken ungefär densamma och man kan experimentera själv på massor av olika vis. 

Börja med att se till att kläderna du ska färga är rena och torra. Skrynkla sedan ihop tröjan så att den nästan blir till en boll, och dra på vanliga gummisnoddar för att hålla skrynklorna på plats.

 I den traditionella batiktekniken brukar man ju knyta snöre runt de områden där man inte vill ha färg. Sprayfärgen kommer inte att leta sig in lika långt i tyget, men man kan istället skrynkla ihop flera gånger. Och man kan använda flera färger samtidigt på samma plagg om man vill. Tänk bara på att färger som blandar sig blir en ny färg. Spraya den hopskrynklade tröjan så att hela ytan blir täckt, här har vi använt två färger på olika ställen. Bäst är att vara utomhus när man sprayar färgen, och det kan vara bra med en skyddspapp även där.

Låt plagget torka i sin hopknycklade version en stund innan du lossar gummisnoddarna och ser hur det blir.

Nu är det bara fantasin som sätter gränserna. Har du en skyddspapp under kan du bara vrida plagget några varv innan du sprayar på färgen.

Eller nypa tag någonstans mitt på och snurra tyget runt. Vänd det sedan försiktigt och spraya med en annan färg på andra sidan den hopsnurrade tröjan.

För att få färgerna att flyta ut lite mer kan man också spraya lite extra med vanligt vatten.

För att få färgerna att flyta ut lite mer kan man också spraya lite extra med vanligt vatten.

Eller vika det prydligt fram och tillbaka till ett paket som du håller ihop med gummisnoddar.

Batikfärgning med sprayfärg är en rolig sommarsysselsättning att göra utomhus tillsammans. 

Och alltid lika spännande att se resultatet när man packar upp paketen...

Glöm bara inte att tänka på hur vinden blåser när du sprayar, annars riskerar man att få en färgdusch på sina egna kläder som man kanske inte vill ha färg på!

Häng upp plaggen så att de får torka ordentligt innan du fixerar färgen med värme. Enklast görs det i vanlig hushållsugn med varmluft 150 grader i 8 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt i 40 grader maskintvätt.Trustpilot