Pennfodral - smart förvaring åt penslar och verktyg

17 april, 2024

Favoritverktygen - penslarna, pennorna, bästa saxen och de andra favoritverktygen som man ofta vill ha med sig, behöver ju en smart förvaringsväska. Ett fodral man snabbt rullar ut när kreativiteten pockar på.

Ett klassiskt pennfodral av modellen som man rullar ihop, och knyter ihop med band. Det fungerar perfekt till penslar, pennor och andra avlånga favoritverktyg. Vi har sytt vårat pennfodral av ett tåligt möbeltyg med en imitation av slitet läder. 

Mät först hur högt pennfodral du vill ha, fodralet ska ju rymma dina längsta penslar utan att de sticker ut ur fodralet så måttet på fodralet ska vara något högre än dina längsta penslar. 

Vik sedan tyget i tre delar och klipp isär bitarna, det blir cirka 47 centimeter brett. Lägg två stycken på varandra med rätsidorna utåt. Klipp den tredje biten till ungefär halva höjden.

Det är smidigt att skära till möbeltyget med en rullkniv och en stålvinkel för att få alla delarna raka, och med en fettpenna kan man enkelt markera på tyget var man ska klippa, skära eller sy.

Sy på ett snedslåband på den övre kanten av det lilla stycket, det som ska bli fickorna inuti fodralet. När man syr på snedslåband är det enklast att först vika ut ena kanten och sy fast bandet räta mot räta i vikningen, därefter viker man snedslån över kanten på tyget och syr fast med en söm längs den övervikta sidan av snedslån.

Lägg ihop de tre delarna och kläm ihop med klämmor så att tygerna hålls på plats mot varandra. Sy sedan sömmarna för de lodräta facken i den stora fickan. Börja från mitten och sy sömmarna parallellt utåt kanterna. Hur breda fickor du syr beror på vad det är för verktyg du vill förvara. Alla fickor behöver inte ha samma mått om du vill ha fickor för olika slags verktyg och penslar.

Klipp hörnorna lite avrundade så att det blir enklare att sy runt dem med kantbandet. 

Börja och sluta i mitten på en kortsida, och lämna en bit snedslåband både i början och slutet som knytband. När du sytt runt hela fodralet syr du sist av allt ihop den dubbelvikta snedslån längs kanterna i de delar som ska fungera som knytband.

Sen är det bara att fylla på med favoritverktygen och rulla ihop!Trustpilot