Tiara till sommarens högtider

03 maj, 2023

Snart är det dags för sommarens alla högtider. Examen, konfirmation, bröllop och dop. En tiara av tunn mässingstråd och glänsande pärlor blir en fin och personlig detalj till festligheterna.

Allt är inte guld som glimrar, det vet vi ju redan. Men det kan vara väl så vackert! En mässingstråd och vaxpärlor blir jättefina i en egentillverkad tiara till brudtärnorna, studenten eller konfirmanden. 

Vår tiara är uppbyggd av en lång rad små ”klasar” av pärlor som man sedan tvinnar ihop i en enda lång slinga. Börja med en drygt en halvmeter lång bit mässingstråd som du trär upp en liten vaxpärla på. Vik tråden en dryg decimeter från ena änden och tvinna fast pärlan lägst ut där du vikt tråden.

Trä upp en ny pärla på den längre tråden och tvinna fast den på samma sätt. 

Tvinna trådarna några varv så att du får en liten distans till de två första pärlorna innan du trär upp en ny liten pärla på den längre tråden och tvinnar fast den. 

Fortsätt sedan att tvinna fast ytterligare två eller tre pärlor på samma sätt till de bildar en liten växtliknande bukett med fem eller sex pärlor.

Tvinna Ytterligare 11-12 likadana små pärlbuketter på samma sätt som den första. När alla är färdiga tvinnar du ihop dem i en lång rad efter varandra. Använd de långa trådarna att tvinna ihop ungefär lika långt som buketten är lång, ta sedan en ny bukett och tvinna vidare så att buketterna bildar en lång slinga tillsammans. 

Det kommer att bli lite trådändar över som du kan låta sitta kvar tills slingan är färdigtvinnad och tillräckligt lång.

Mät så att slingan blir lagom lång till den som ska bära den. Avsluta med att göra en ögla fatt fästa ett band eller en hårnål i. Forma en liknande ögla i andra änden också. 

Tvinna fast lösa ändar och klipp av dem tajt mot slingan så att det inte sticker ut några vassa trådar ur tiaran.

Knyt fast ett vackert guldglittrigt lurexband i ändarna på tiaran och knyt fast i håret. Du kan också fästa tiaran med vanliga hårnålar om det skulle behövas för att den ska sitta bra.

Festen kan börja.Trustpilot