Skärbrädor i ek

22 augusti, 2018

Nu är det slut på snusket i köket! Kött, grönsaker, lök och bröd ska få sina egna skärbrädor. Samtliga sågade ur ett och samma hyllplan i ek och med de franska namnen prydligt präglade i läderremmar att hänga brädorna i när de inte används.

Igår öppnade höstens Formexmässa i Stockholm. Där kunde man tydligt uppfatta att en skärbräda inte längre bara är ett nödvändigt köksredskap i plast. Det är lika mycket en inredningsdetalj! Och formerna är nästan oändliga…

En riktigt bra skärbräda ska tillverkas i ett hårt träslag som till exempel ek. Och den som är noga med matlagningen vill gärna ha en egen bräda till löken som annars lätt sätter smak på andra livsmedel. Kött och grönsaker skiljer man också gärna på av hygienskäl. Det får helt enkelt bli en familj på fyra skärbrädor - det räcker ett hyllplan i ek till.

Gillar man allt som har med det franska köket att göra kanske man dessutom döper dem till de franska orden för lök, bröd, kött och grönsaker…

Du behöver:

Hyllplan Ek
Tillgång till sticksåg
Tillgång till pelarborrmaskin
Ljusstaksborrsats
Tillgång till planslipmaskin
Paraffinolja
Getskinn
Skärmatta
Rullkniv
Stålvinkel
Håltång
Dubbelnit
Dubbelnitverktyg
Hammare
Bokstavspunsar
Hörselskydd

 

Gör så här:

Skissa upp profilerna på dina skärbrädor på ett papper tills du är nöjd. Rita sedan upp mönstret på ekplankan och såga till profilerna med en sticksåg. 

Markera mitten för hålet och borra med en kvistborr. Borrsatsen avsedd för ljusstakar är perfekt för ändamålet med tre olika storlekar på borrar som passade bra här.

 

Slipa alla kanter mjuka med en slipmaskin. Eken är hård, så det tar en stund att slipa ned ojämnheter, men resultatet blir fantastiskt! När brädorna är färdigslipade oljar du in dem med paraffinolja, torka bort överflödig olja.

 

Skär till remmar av naturgarvat getskinn. Hamra in texten med bokstavspunsarna på remmarna. Tänk på att använda hörselskydd! Gör hål för nitar i ändarna av läderremmarna, trä dem genom hålen på skärbrädorna och nita ihop med dubbelnitarna. Trustpilot