Ordning och reda bland örhängena

01 september, 2021

Små örhängen i stora smyckesskrin har en tendens att tappa bort varandra. På ett örhängeställ har varje örhänge sin egen plats och gör det lätt att överblicka och hitta rätt.

Örhängen är nästan som strumpor - vem är det som äter upp det ena i paret? Och varför saknar man alltid en plopp till baksidan? Visst är det lätt att tappa dem när man bär dem, men det blir i alla fall lite lättare ha hålla ordning om man har ett ställ åt örhängena istället för att de ska ligga lösa och skramla i någon ask tillsammans med en massa andra smycken. Har man ett ställ har varje örhänge sin plats och man hittar snabbt rätt - samtidigt som det kan bli en fin detalj att ha framme som dekoration.

Det här örhängestället är tillverkat av en vit akrylplastskiva och en bit björkstam som blev över efter en trädgårdsgallring.  

Börja med att markera hur stor skiva du vill ha. Rita med en vanlig penna på skyddsplasten som sitter på akrylplastskivan. Skyddsplasten ska sitta kvar hela tiden medan du sågar, borra och slipar kanterna på skivan, för att du inte ska råka repa skivan oavsitligt.

Såga längs markeringen med en japansk handsåg. Med en sådan är det lätt att såga fina snitt, även i plastskivor som denna. Slipa sedan kanterna med vanligt slippapper först, och sedan ett finare våtslippapper för att få den riktigt fina och mjuka. 

Mät och markera var du vill ha hålen för örhängena. Om det är små örhängen räcker det med en centimeter mellan de två i varje par, men har man större örhängen kan man behöva öka avståndet så att det passar. 

Borra hål med en 1,5 mm tjock borr. Med en dremel är det lätt att borra små hål och placera dem precis där man vill ha dem. 

För att hålla skivan stående, men lätt bakåtlutad, sågar man upp två parrallella skåror lite lutande i en bit björkstam. Ta sedan hjälp av ett smalt stämjärn eller en vanlig skruvmejsel för att hugga bort mittenskivan som bildas mellan skårorna. 

Stick ned skivan i björkstamshållaren och placera ut dina örhängen som du vill ha dem. 

Örhängestället kan bli en dekorativ detalj på en sminkbord, i en walk in closet eller i ett sovrumsfönsterTrustpilot