Belysning med vimplar till sommarträdgården

07 juli, 2021

Nu blir sommarkvällarna långsamt mörkare igen. Men att umgås utomhus är det nya svarta! Lite extra belysning är på sin plats i trädgårdens mörka hörn. Med flyttbara stänger att hänga en ljusslinga i är det lätt att flytta belysningen dit man behöver den för kvällen.

Trädgårdens rum behöver ibland lite extra möblering. Och belysning. Men solcellslampor av led-typ är det enklare att placera dem var man vill - eller flytta runt där man vill ha belysning för tillfället.

Med två rundstavar fastgjutna i betongvikter med handtag av rep blir det enkelt att möblera om.

Börja med att borra hål i båda ändarna av rundstaven. Nedtill behövs ett litet hål för en bit ståltråd som ska bli armering. 

1,5 - 2 mm tjock rostfri tråd är bra att använda. Stick igenom en bit tråd och vira ihop den så att den passar i gjutformen. I överkanten borrar man ett lite tjockare hål så att man kan knyta fast ett snöre som ska hålla uppe ljusslingan.

För att fylla ut, ge extra tyngd och armering behövs lite extra stenar eller grovt grus. En bit hönsnät som håller ihop stenarna är också bra att armera betongen med. Vi använde en liten plasthink med lock och började med att borra hål i locket för rundstaven. Man behöver också klippa springor för rephandtaget i locket.

Klipp av en bit clipperrep som handtag, ordna med armering och stenar innan du blandar ihop betongen enligt anvisningarna på förpackningen. Stick ned repet och lägg i extra sten och knacka lite på hinken för att få eventuella luftbubblor att flyta upp till ytan.

Ställ hinken på en plan yta, till exempel en trappa, så att det blir rakt. Kontrollera att rundstaven står lodrätt upp i hinken med ett vattenpass. Har man ett trappräcke med lodräta spjälor är det också enkelt att se så att stavarna står rakt medan betongen brinner färdigt. Minst ett dygn bör de stå kvar i sina hinkar innan man lyfter ur dem.

 

Egentligen räcker det ju fint med en ljusslinga med glödlampor på. Men dagtid blir det lite extra fint om man pimpar slingan med lite vimplar i juteväv. Klipp till vimplarna av dubbelvikt juteväv som på bilden. Lägg dem sedan vikta över en bit natursnöre och sick-sacka ihop kanterna som bildar spetsen. På så vis kan man flytta vimplarna, dra ihop eller isär dem så mycket som passar.

Knyt fast snöret med vimplarna i rundstavarnas övre hål och vira ljusslingan runt snöret. Solcellen monterar man i markhöjd på en solig plats där den laddar upp slingan när solen skiner.Trustpilot