Pompom av tyll - som gamla tiders tvättsvampar

31 augusti, 2022

I gammelmormors badrum hängde lyxiga tvättsvampar av tyll, lika dekorativa som användbara. En idé att återuppväcka!

Du tillverkar tvättsvamparna på precis samma sätt som man gör pompoms av papper, men istället för att lägga flera papper på varandra viker man tyllen så att den ligger i minst fem lager.

Vik sedan den långa remsan som ett dragspel i 3-4 cm breda veck fram och tillbaka. Det blir lite tjockt och det gäller att hålla i den växande bunten av veck ordentligt eller ta en klämma till hjälp som extra hand medan man viker, för om man släpper taget så veckas allt upp på ett ögonblick och man får börja om från början!

Vira en rostfri ståltråd runt mitten av den dragspelsvikta remsan och tvinna ihop tråden så att den sitter hårt. Böj till en ögla för ett snöre att hänga upp tvättsvampen i. Tänk bara på att inte lämna några vassa ändar av ståltråden som du kan råka riva dig på när du använder tvättsvampen.

Nu är det dags att klippa upp ändarna så att det går att veckla ut alla lager av tyll. Om du vill kan du klippa ändarna lite rundade eller spetsiga, beroende på vilket uttryck du vill att tvättsvampen ska få. 

Nästa steg är det roligaste, nämligen att veckla ut alla lager av tyll. Dra ut ett lager i taget och se hur pompom-bollen sakta vecklas ut. 

Fäst ett satinsnöre i öglan om du vill kunna hänga upp tvättsvampen i badrummet. Trustpilot