Vedväska med läderdetaljer

05 januari, 2022

Med en väska till veden hämtar du bekvämt in ved till öppna spisen. Och du gör det med stil! Väskan syr du av en bärande linneväv med förstärkningar av cognacsfärgade läderremmar.

Så här års är det högsäsong i öppna spisen och vedkaminen. Det blir en del kånkande av ved från vedförvaring in till eldstaden, så en väska som rymmer precis så många vedträn som det är bekvämt att bära är praktisk att ha nära till hands.

Börja med att klippa till tyget till vedväskan. Vi har använt ett mycket kraftigt linnetyg som annars används som bärande väv i möbeltapetseri. Klipp en 35 cm bred remsa av den 105 cm breda väven. 

Sick-sacka kanterna, gärna med trestegs-sicksack. Vik in en bred fåll och pressa med strykjärn. Eftersom ett vanligt vedträ brukar mäta cirka 30 cm blir 27 cm bredd lagom till väskan. Sy fast fållarna med en vanlig raksöm. 

Såga till två bitar rundstav av ek, lika långa som väskans bredd. 

Klipp ut rundade urtag för handtag som på bilden. 

Sick-sacka kanten och sy fast ett kantband eller snedslå runt kanten.

Vik ned ändarna och sy en kanal lagom stor så att rundstaven passar i kanalen. Använd gärna en trestegs-raksöm om det finns på symaskinen du använder, det ger en mer hållbar raksöm. I annat fall kan an sy fram och tillbaka några gånger för att få en stark söm.

Borra hål genom rundstaven en dryg centimeter från kanterna, då kan man sedan fästa rundstaven i sin kanal så att den sitter kvar på plats med en vaxad lintråd. 

Läderremmen ger både styrka och fungerar som en dekorativ detalj på vedväskan. Limma fast remmarna på väskan utsida över fållens sömmar. Låt limmet torka ordentligt innan du vänder väskan och limmar fast remmarnas ändar mot väskans insida. Låt limmet torka innan du gör hål med en syl för sömmen.

Med hjälp av en fettpenna är det enkelt att markera precis var man vill sy på lädret. Vi sydde fast remmen med ett rejält korsstygn på totalt åtta ställen. 

Markera en ruta på remmen och gör hål i varje hörna av rutan med en syl rakt igenom. 

Sy ett rejält kors som på bilden med en kraftig vaxad lintråd, var noga med att dra åt stygnen och fäst med knutar på avigsidan.Trustpilot