Molnlampa av fosshape

12 januari, 2022

Drömmer du om mjuka moln svävande över sängen? Det är en dröm som går att förverkliga. Med ett formbart filtmaterial är det bara att klippa och forma sina egna moln som man vill.

En lampskärm som ser ut som ett mjukt moln passar fint i barnrummet. Till lampan har vi använt fosshape, som är ett filtliknande material som används mest av kostymmakare och till cosplay kostymer. Materialet liknar en tjock filt som man kan klippa och sy i som vanlig filt. Men det har den unika egenskapen att det kan värmeaktiveras och då bli formstabilt. Alltså, när man värmer upp materialet så stelnar det i den form man format det. Enklast använder man någon typ av varmluftspistol för att värma materialet. Vid uppvärmning så krymper materialet en aning, samt stelnar i den form som man format det. Vid allt för hög värme smälter det, så det gäller att vara lite varsam så att det inte uppstår små hål i filten. 

Börja med att skissa upp ett moln på ett stort papper eller med en blyertspenna direkt på filten. Klipp ut två likadana delar till molnet.

Sy ihop delarna med raksöm på en vanlig symaskin. Lämna öppet nedtill samt en bit mitt upptill där lampsladden ska igenom. 

Forma molnet lite ”bulligt” med händerna och blås in varm luft inuti med en varmluftspistol eller embossingfön. Det kan vara bra att först ta en liten spillbit av materialet och prova på, så att man blir bekant med hur snabbt det stelnar och krymper. Om man värmer för mycket på samma ställe kan det smälta och bilda små hål, vilket man såklart vill undvika. Materialet blir också mer hårt och kompakt när man värmer det, så vi väljer att bara värma från insidan av molnet för att behålla den fluffiga ytan på utsidan av molnet.

Klipp också några regndroppar av samma material som du värmer så att de blir stela. Låt svalna och måla dropparna med glitterfärg i blått eller turkost. 

Montera fast en lampsladd i en ringstomme för små lampor och trä in sladden genom öppningen i lampan. Häng upp dropparna i varierande höjder runt ringstommen och montera i en lampa av led-typ.

Häng upp lampan där du vill ha den och dröm sött!Trustpilot