Smörtaxar i alternativt elfenben

04 september, 2019

Gamla tiders smörtaxar var inte så tokiga ändå. Ett enkelt sätt att slippa få kladd och fläckar på duken - och samtidigt lite dekoration på bordet. I alternativt elfenben karvar man ut sina smörtaxar som man vill ha dem med såg, kniv och fräs.

Forna tiders smörtaxar förekom i en mängd olika material, allt från porslin och kristall till äkta silver. Ibland har de verkligen formen av en låg och lång tax, men långt ifrån alltid. Huvudsaken är ju funktionen, dekorationen är valfri.

De här smörtaxarna är gjorda i alternativt elfenben, ett material som liknar elfenben och går att forma och bearbeta ungefär som trä, trots att det är hårdare. En bit ämnad som knivskaftämne räcker till fyra smörtaxar i den här modellen. 

Börja med att såga ämnet på mitten. Såga sedan varje halva i två snett sågade delar så att du får två bitar som har en bredare och därmed tyngre botten att stå på. 

Nu är det dags att tälja av kanterna lite lätt med kniv, och sedan skålar man ur översidan en aning så att kniven ligger stadigt och inte riskerar att trilla över kanten.

Som dekoration fräser man ut en kniv och en gaffel med dremelns lilla kulformade gravyrfräsverktyg. Om man inte vill fräsa ut mönstret på fri hand kan man rita med en blyertspenna först. Avsluta med att slipa fint med slippapper.

 Trustpilot