Vindspel i mässing och kristall - Vacker musik i trädgården

30 maj, 2017

Den här årstiden är som ljuv musik för ögonen. Naturen färgas intensivt grön och hägg och syrén exploderar med sina blomsterfyrverkerier. Egentligen behövs ju inget extra pynt. Men det känns som om man vill ackompanjera naturen med tonerna från ett vindspel i mässing och kristall. Så uppstår ljuv musik i trädgården.

Du behöver:

Mässingsrör, 8x6 mm

Röravskärare

Mässingstråd

Tillgång till borrmaskin och borr

Avbitartång

Hålsåg

Liten bit träplywood eller annan tunn bit trä

Träkula

Mässingsplåt

Plåtsax 

Guldsmedssåg

Natursnöre

Prisma

Vaxad lintråd, naturfärgad

Gör så här:

 

Kapa till mässingsröret i bitar om 35, 30, 25, 20 och 15 centimeters längd. Enklast är att använda en röravskärare, men man kan även såga med guldsmedssåg eller bågfil. Borra hål igenom rören en centimeter från kanten. Mässing är hårt så det kan vara lite knepigt i början, en bra idé är att spänna fast röret i en snickarbänk eller liknande så att man enklare kan hålla borren stilla.

Trä en bit mässingstråd (ca 1 meter lång) igenom båda hålen på ett rör och snurra röret så att trådarna tvinnas ihop. Tvinna ihop trådarna i cirka 7 cm från röret. Gör likadant med samtliga rör. Borra ut en rund träskiva ca 6 cm i diameter med hjälp av en cirkelsåg. Slipa kanterna fina. Borra fem små hål jämnt fördelade runt skivan, ca en cm från kanten. 

Fäst rören i hålen genom att dra in den ena mässingstråden i hålet och låta den andra gå utanför kanten. Fortsätt tvinna ihop trådarna tills det tar slut. 

Trä upp en glasprisma på en bit vaxad lintråd. Fäst den genom att dra trådarna genom träskivans mittenplatta och på andra sidan plattan knyta fast dem i en träkula. 

Klipp till en cirkal av tunn mässingsplåt med plåtsax. Cirkeln ska vara cirka 15 cm i diameter. Klipp ett rakt snitt in till mitten av cirkeln och forma plåten som en kinahatt genom att låta ändarna gå omlott. Såga eller borra ett hål i mitten för mässingstrådarna.

Tvinna ihop samtliga mässingstrådar över träkulan. Trä sedan trådarna genom hålet på ”hatten” och forma en ögla av trådarna. Häng upp vindspelet i ett tjockt natursnöre.Trustpilot